Ordførerkandidat Magnus Mæland sin tale på Høyres Landsmøte 2023

Mæland var en av de første etter partileder Erna Solberg, som holdt sitt innlegg. Han startet sitt innlegg med: Sør-Varanger og Finnmark må og skal bli Høyre-styrt. Mens mulighetene flyter forbi flytter folk. Festtalenes tid er over, nå er det på tide med handling og sunn fornuft.

Magnus Mæland, ordførerkandidat for Høyre i Sør-Varanger.

Sør-Varanger og Finnmark må og skal bli Høyre-styrt. Mens mulighetene flyter forbi flytter folk. Festtalenes tid er over, nå er det på tide med handling og sunn fornuft.

Som eneste kommune i Norge som deler grense til Russland, så har Sør-Varanger et større ansvar enn andre kommuner. I Sør-Varanger går det en fysisk grense mellom demokrati og en liberal rettstat på den ene siden, og det autoritære og illiberale på den andre siden. I Sør-Varanger kan du trygt si hva du mener, stemme på hvem du vil, organisere deg. Du kan elske hvem du vil. 15 minutter fra der jeg bor, i Putins regime, så kan du ikke det. Krigsforbryteren Putin må stoppes. Putin sin angrepskrig i Ukraina må stoppes. Det Ukrainske folket må få all støtte de trenger.

15 minutter fra sitt hjemland, jobber russiske journalister i eksil i Kirkenes. I eksil fra Putins jerngrep kjemper de for ytringsfriheten, for sannheten og mot de løgnene og propagandaen som holder det russiske folket nede. Jeg vil at alle russere skal vite at i Sør-Varanger vil du bli omfavna av den friheten og tryggheten alle mennesker fortjener.

Krigen i Ukraina førte til et stort nasjonalt fokus på Sør-Varanger og Øst-Finnmark. Halve regjeringen har vært på besøk for å lytte og forstå. Demografiutfordringer. Mangel på folk. Mangel på risikovillig kapital. Det var ikke måte på av hva som måtte løses av nasjonale politikere, og ikke var en lokal utfordring.

Og mens man ropte på staten, sa man selv nei til havbruksnæringen. Da fikk jeg nok. Da engasjerte jeg meg i lokalpolitikk. For all utvikling starte lokalt. Jeg er lei støttepakker. Jeg er ferdig med å diskutere alt som burde være gratis. Jeg krever elementær trygghet som helseberedskap i Øst-Finnmark, og en sterk sivil og militær beredskap.

Hvis du vil ha flere barn i din kommune. Flere spennende arbeidsplasser. Flere ildsjeler. Hvis du vil ha et næringsliv som er med og sponser den nye krøllgressbanen og turnhallen. Så henger dette tett sammen med pengene som blir skapt i din kommune. Det å skape verdier er heller ikke lett. Noen ganger går det galt. Men det er disse verdiene som sørger for at ungene våre kan gå på skolen. Det minste vi kan gjøre i lokalpolitikken er da å legge til rette for at flest mulig mennesker kan skape enda mer.

Næringsutvikling har konsekvenser. Er man da tøff nok til å stå i de konfliktene som kommer? Eller knekker du av den minste motstand. Det letteste i livet er å si nei, men da kommer du deg heller ingen vei. I Finnmark flommer vi over av mulighetene. Sier du ja, eller sier du nei? Jeg sier ja!

Jeg har vokst opp på Skjervøy i Nord-Troms hvor mor mi er fra, og har sett mange arbeidsplasser komme og gå fordi verden endrer seg. Man må stå i det når det er tøffe tak. Man må ta ansvar for sitt eget liv, og man må ta ansvar for sin egen kommune. Jeg er også halvt Siddis. Min far har vokst opp på Revheim og familien er fra Jæren. Jeg er flasket opp på Arne Rettedal og Rogaland Høyre. Nå er det på tide å gjøre som Arne Rettedal: Få Det Gjort.