Vetle Langedahl: HLM 21

I Finnmark så har vi lenge hatt utfordringer med at vi blir færre. Det vi trenger i Finnmark er flere folk. Vi har arbeidsplasser og naturressurser så det bugner over. Til og med før pandemien var det så mange arbeidsplasser i Finnmark at vi ikke hadde folk nok til å fylle de ledige stillingene. Vi må komme med politikk som gjør at flere ønsker å flytte til Finnmark.

Det er godt å se dere igjen, det føles ut som en evighet siden sist. For vi har stått i en pandemi i over et år nå, som har krevd mye av oss alle. Vi har talløse eksempler på hvordan pandemien har påvirket livene våre. På hvordan kriser må møtes med rett politikk og av de rette politikerne.  Men landsmøte, vi ser at pandemien nærmer seg slutten. Vi ser at vi tar hverdagen tilbake og at det nok en gang er tid for å møte utfordringene vi så før pandemien.

I Finnmark så har vi lenge hatt utfordringer med at vi blir færre. Landsmøte, det vi trenger i Finnmark er flere folk. Vi har arbeidsplasser og naturressurser så det bugner over. Til og med før pandemien var det så mange arbeidsplasser i Finnmark at vi ikke hadde folk nok til å fylle de ledige stillingene. Vi må komme med politikk som gjør at man ønsker å flytte til Finnmark. Vi finnmarkinger er klare over at vi ikke kan tilby storbylivet som Oslo og Bergen kan, men vi har natur, friluftsliv og arbeidsplasser. I tillegg har dette problemet en helt unik dimensjon for oss. For det å ha folk i Finnmark handler om mer enn distriktspolitikk, det er også sikkerhetspolitikk.

Fram til nå har løsningen vært tiltakssonen. Den har stått stille i 30 år og selv om den bidrar til å få noen få til å velge Finnmark, er det på høy tid å tenke nytt. Sentralisering er et ord Senterpartiet kaster rundt seg med forakt, men sannheten er at den har pågått siden den industrielle revolusjon. Den kraften blir sterkere og sterkere, uavhengig av hvilken regjering som styrer. Da er det viktig at vi, som styringsparti, også kan tenke nytt om tiltakssonen for å motvirke dette.

Normann-utvalget peker blant annet på gratis barnehageplasser. Dette har Nesseby kommune i Finnmark testet, med stor suksess. Vi kan også se på skatte- og avgiftspolitikken. Jeg er ingen økonom, så jeg skal ikke presentere noen store regnestykker for dere her i dag, landsmøte, men skatte- og avgiftspolitikken som i dag ligger i tiltakssonen har fungert og derfor burde vi videre utforme denne fremover.

Jeg begynte innlegget mitt med å si at det er godt å se dere igjen, og det var jo på en måte litt feil å si. Vi ser jo ikke hverandre på ekte, kun gjennom skjermene våre.  

Men snart er det valg og da skal vi endelig møtes på ordentlig igjen, for vi har velgere å overbevise og et valg å vinne.