Redd liv – bli organdonor

Nå kan du enkelt registrere deg som organdonor, med bruk av BankID i din journal på internett. 

En som dør kan i alt donere syv organer. Hjerte, to lunger, lever, to nyrer og bukspyttkjertel. En donor alene, kan derfor redde opp til hele syv liv. Syv mennesker med familie, venner og kolleger. 

De aller fleste av oss ville nok takket ja til et nytt organ, hvis det kunne redde livet vårt. Statistikk viser faktisk at det er tre ganger større sjanse for at vi vil trenge et nytt livreddende organ, enn at vi selv blir organdonor. 

Siden organdonasjon er basert på frivillighet, og ikke vil fungere hvis ingen sier ja oppfordrer jeg alle i Malvik til å registre seg som organdonor.

Til en hver tid står det rundt 500 mennesker i kø for organtransplantasjon i Norge. I 2017 døde dessverre 21 mennesker i påvente av en organtransplantasjon. Slik trenger det ikke å være. Det har aldri vært enklere å registrere seg som donor, og jeg håper flere vil gjøre det. Livet i organkø kan være tøft, både psykisk og fysisk. For mange kan organkøen bli for lang, og hvert år dør det dessverre folk på venteliste.

Jeg håper Norge kan bli best i verden på organdonasjon, og mener det derfor er viktig å synliggjør hvor utrolig mange liv ett menneske kan redde. Jeg tror det vil motivere flere til å enkelt logge seg inn i journalen, og registrere seg som organdonor.

Nå kan faktisk alle si ja til organdonasjon. Både gamle og unge kan bli donorer, og det er ingen aldersgrense. I 2017 ble det gjennomførte 112 donasjoner fra avdød giver, 77 nyretransplantasjoner og hele 463 pasienter fikk livreddende hjelp med organdonasjon.

For å bli organdonor må du fortelle dine nærmeste at du sier ja. Det er de som skal bekrefte ditt ønske til legene etter at du er gått bort. Husk, dine nærmeste kan være familie, venner, kolleger, fastlege eller en nabo.

For meg er det viktig å selv bestemme hva som skal skje med mine organer den dagen jeg dør. Dersom ikke jeg tar valget, blir det opp til min nærmeste familie å gjøre en rask beslutning om mine organer skal doneres til de som trenger det, eller ikke. Dette kan være en vanskelig beslutning å ta, spesielt midt i sorgen.

Etter selv å ha mistet en av mine aller aller nærmeste, vet jeg at i minuttene etter en av dine kjære går bort, har du faktisk nok å tenke på. Da er det veldig greit at slike ting er avklart på forhånd.

Gjør som meg, bli organdonor og bidra til å redde liv. Det er veldig enkelt, og du kan gjøre det her.

Eva