Det sprudler i Sandefjord

Det var en sprudlende opplagt næringsminister som kom med første morgenfly fra Bergen til Torp i dag. På Nordre Bergan gård ble Monica Mæland presentert for like sprudlende produkter – og utfordringene små nisjeprodusenter står overfor.

-Det er svært gledelig at Mæland fant tid til å ta turen hit til Sandefjord nå i den travle valgkampinnspurten. Det viser også hvor viktig denne saken er, sier Erlend Larsen, tredjekandidat på Vestfold Høyres stortingsliste. Sammen med andrekandidat Lene Westgaard-Halle tok han imot ministeren da hun kom til Torp denne litt hustrige september-dagen.

På Nordre Bergan produserer Agnar og Anita Lund epler, eplemost presset på gården, honning og gresskar. Dette selges i gårdsbutikken, sammen med en rekke produkter fra andre, lokale produsenter.

Takket være at regjeringen har åpnet for gårdsutsalg av sider og vin, har Lund også det siste året solgt sider i gårdsbutikken. Sandefjordsfolk trenger derfor ikke søke til Frankrike, Italia eller Spania for å få sprudlende dråper i glasset – det holder med en tur til Råstad. Lund forklarte ministeren hvilke kalkyler som ligger bak sidersalget. Når alle avgifter til det offentlige er trukket fra, er det ikke mye igjen til å dekke investeringer i utstyr.

–Det er viktig at vi sørger for at produsentene har levelige driftsvilkår. Og vi må se nærmere på utfordringene med dobbeltbeskatning av produksjonen, uttalte næringsminister Mæland. Hun var imponert over gårdsbutikken på Nordre Bergan. –Det er nettopp for å understøtte aktører som dette at regjeringen åpnet for salg av sider og vin i gårdsbutikker. Det er godt å se at denne politikken virker, sa Mæland.