Kunnskap og kompetanse er både penger og makt

Karoline Aarvold er 3. kandidat på fylkestingslisten til Vestfold og Telemark Høyre.

Lillebroren min valgte yrkesfag for fem år siden. Nå er han i teorien ferdig utdannet vei- og anleggsarbeider, men han er langt ifra ferdig utlært.

Kunnskap og kompetanse er både penger og makt. Og i dagens arbeidsmarked holder det ikke bare med kompetanse, men den må også være formalisert og dokumentert.

Til tross for det er det få muligheter for lillebroren min til å ta etter- og videreutdanning innenfor vei- og anleggsarbeiderfaget, det er få muligheter til å ta spesialisering og det er få muligheter til å dokumentere den praktiske erfaringen han får i løpet av yrkeslivet.

Hva om lillebroren min kunne bli spesialist i rørlegging, eller om en elektriker kunne ta etterutdanning i grønn energi og bli ekspert på smarthus, solcellepanel og elbil-ladere.

Hvis vi skal kvitte oss med de gammeldagse og snobbete holdningene om at yrkesfagelever er late og dumme, må vi anerkjenne den kompetansen de har. Vi må verdisettet taus kunnskap, og ikke bare den teoretiske.

For det er ikke sånn, kjære landsmøte, ar bare fordi noe står skrevet i en bok, så er kunnskapen mer verdifullt enn praktisk erfaring og kompetanse.

Vi vil ikke ha noe A- og B-lag i norsk arbeidsliv, da må vi gi yrkesfagelever muligheten til å få kunnskapen dokumentert, spesialisert og formalisert. For selv om de er ferdig utdannet, er de ikke ferdig utlært.