Portrett: Kårstein Eidem Løvaas – Fra Odalen til Nøtterø til Tinget

Han er stemmen som har vært tilstede i norske hjem i en årrekke som programleder for P4s frokostshow. Oppvokst i Sør-Odalen, utdannet i Sverige – men det var i sitt barndoms sommerparadis på Fjærholmen han til slutt slo seg ned.

-Hvordan vi endte opp akkurat her er egentlig et godt spørsmål. Jeg er jo født ganske langt unna – i New Oreleans i USA, der jeg også bodde mine tre første leveår. Så bodde vi seks år i Alvdal, før resten av oppveksten ble tilbragt i Sør-Odal. Omflakkende var jeg også tidlig i voksenlivet; før vi bosatte oss på Nøtterø hadde jeg bodd både i Fredrikstad, Sverige, Oslo, Lillehammer og Nesodden. Men vi ønsket oss mer luft rundt oss, litt bedre plass. Da ble det å sette passerspissen på arbeidsplassen i Oslo, og vurdere alternativene. Vi besøkte Moss, Lillehammer, Tønsberg – og så fant vi Nøtterø. Det var full klaff, mimrer Kårstein Eidem Løvaas, Vestfold Høyres listetopp, og stortingsrepresentant de siste fire årene.

-At valget falt på Nøtterø var likevel ikke helt tilfeldig. –Dette er på mange måter mitt sommerparadis. Jeg lærte å svømme et steinkast fra huset der jeg bor nå, ute på Fjærholmen. Så det er mange gode minner knyttet til Nøtterø – og jeg mener helt oppriktig at Vestfold er ett av de aller beste stedene å bo, forklarer Løvaas.

Løvaas har så langt sittet fire år på Stortinget, med det politiske engasjementet har vært med ham lenge. –Det hele startet faktisk med Hardy-guttene! Jeg likte veldig godt den bokserien, men bøker var dyrt, så jeg ville låne Hardy-guttene på det lokale biblioteket i Sør-Odalen. Da ble jeg møtt av en streng bibliotekar, som sa at sånn litteratur tok de ikke inn på biblioteket i Sør-Odalen. Jeg fikk lese Tarjei Vesaas’ «Fuglane» i stedet. Da ble jeg så eitrande sint at jeg skrev et leserinnlegg til avisen «Glåmdalen» – og det ble tatt inn. Jeg har aldri klart å finne igjen det innlegget, men vi er tidlig på 80-tallet en gang. I tillegg var jeg nok litt påvirket av min storesøster, som var aktiv i Unge Høyre – så jeg ble etter hvert aktiv jeg også.

Fire år på Stortinget så langt – trives du?

Ja! Jeg er alltid litt i tvil om jeg skal svare at det er «gøy», for det ordet er ikke helt dekkende – det er både gøy og ærefullt. Jeg føler litt på at det jeg representerer alle de som har valgt meg inn når jeg sitter i Stortingssalen og stemmer over viktige samfunnsspørsmål, men jeg trives definitivt. Det er både givende, interessant og krevende – men gøy.

Løvaas avslører at Stortinget på mange måter ligner på en helt vanlig arbeidsplass. –Når man møtes i korridorene eller ved kaffemaskinen går praten akkurat som på en vanlig arbeidsplass, på tvers av partiskillelinjene. Samtidig har alle representantene en formell rolle, som utøves inne i Stortingssalen – og da er jo situasjonen litt annerledes. Men det hender jo stemningen er løsere i salen også – når noen holder et godt innlegg, en debatt blir skikkelig opphetet, eller noen rett og slett uttaler et navn feil. Det er utrolig hva som blir morsomt når klokken er 2 på natten og man har debattert i 14 timer, forklarer Løvaas.

Løvaas har flere saker han er stolt av å ha bidratt til de siste årene. –Jeg er stolt av at vi i mange saker har klart å stå samlet som Vestfoldbenk, på tvers av partipolitiske skillelinkjer. Det har bidratt til at tempoet på jernbaneutbyggingen holdes oppe, at Torp flyplass er sikret forutsigbare rammevilkår og at vi i det hele tatt har fått satt Vestfold på kartet.

Hvem ser du mest opp til i politikken?

Svaret må bli Kåre Willoch. Jeg var førstegangsvelger i 1985, midt i Høyrebølgen. Jeg husker fortsatt debattene mellom Kåre og Gro – de var legendariske. Internasjonalt må jeg si Carl Bildt. Han var fantastisk både som utenriksminister og som partileder – og klarte faktisk å oppnå et bedre valgresultat etter fire år i regjering enn hva han hadde da han tiltrådte. Så det må bli Kåre og Carl.

Til sist: Hva vil du si er den beste grunnen til at folk bør stemme Høyre 11. september?

-Det er to ting. Først og fremst, dersom du ønsker en borgerlig regjering med Erna Solberg i spissen, da bør du stemme Høyre. Høyre setter mennesket i sentrum, ikke systemene. Mennesker skaper gode samfunn. Gode samfunn skaper ikke nødvendigvis gode mennesker.