Portrett: Lene Westgaard-Halle – den blågrønne

Hun er født i Oslo og oppvokst i Drammen. Men det er i Vestfold Lene Westgaard-Halle fant det gode liv.

Lene Westgaard-Halle er blitt et kjent navn for mange etter at hun flyttet til Vestfold i 2009. Først i kommunepolitikken i Larvik, og siden 2011 også på fylkesplan. Men hvor lenge har hun egentlig vært aktiv i politikken?

-Jeg meldte meg inn i Unge Høyre, og begynte å engasjere meg allerede på ungdomsskolen. Men virkelig aktiv som folkevalgt ble jeg først fra 1999 – først som vara i Drammen bystyre, forteller hun mens hun trommer lett på telefonen sin. Man trenger ikke ha snakket lenge med Westgaard-Halle før man oppdager at hun er både rastløs og arbeidsom. Dette manifesterer seg gjerne ved at hun utfører andre oppgaver mens hun fører en samtale.

-Jeg gikk på en fantastisk barneskole, og derfor var det skolepolitikk som først og fremst fanget interessen. Åskollen barneskole i Drammen så alltid hver enkelt elev, og jeg hadde lærere der som jeg har å takke for at jeg er den jeg er i dag, forklarer hun. –På Åskollen var de svært flinke til å løfte de svake elevene, samtidig som de ga de faglig sterke elevene utfordringer som styrket dem ytterligere. For meg, som er så rastløs, var det viktig å ikke bli sittende inaktiv, sier Westgaard-Halle. Vi hadde engelsk fra 1. klasse og tysk fra 5. klasse, de underviste oss på tvers av alder, og jeg gledet meg til å gå på skolen hver dag. Da jeg begynte på ungdomsskolen opplevde jeg det motsatte. Vi skulle alle trykkes inn i en A4-form, og jeg passet ikke så godt inn der. Jeg fikk føle på kroppen hvordan det var å gå på en skole som ikke var spesielt god, og det tente et sterkt engasjement for skolepolitikk og det å se enkeltmennesker, også de som ikke er helt A4.

Hva er du mest stolt av å ha fått til i politikken?

-I Vestfoldpolitikken vil jeg si det er to ting. For det første at vi har startet å løfte vikingarven i fylket vårt. Det er noe jeg jobbet mye med i forrige fylkesvalgperiode, og jeg opplever at vikingfylket Vestfold som merkevare styrkes. Både gjennom at det er bevilget mye mer penger til dette området, men også at de frivillige taes med på råd, og i mye større grad støttes politisk. Vikinghistorien vår skal vi være stolte av. Den er noe av det vi bør markedsføre mye mer enn vi gjør i dag. Det andre er at Vestfold er i ferd med å bli Norges grønneste fylke. Vi bygger Norges første plusshusskole i Horten, vi satser tungt på solenergi i fylket, vi har etablert et klimafond og vi skaper grønne næringer. Jeg er stolt av å ha vært med på å få til dette, sier Westgaard-Halle. Hun mener Høyre passer henne godt som klimaparti.

-Klimaet er vår tids største utfordring. Jeg mener løsningen ligger i en blågrønn politikk, og ikke i å gå tilbake til «hest og kjerre». Jeg støtter ikke noen forbudslinje, men mener vi må kutte utslipp samtidig som vi skaper vekst. Jeg er teknologioptimist, og det opplever jeg at Høyre også er – og derfor er Høyre mitt klimaparti, forteller Westgaard-Halle engasjert.

Etter 18 år som folkevalgt har du møtt mange på din vei. Er det noen du vil trekke frem som har betydd spesielt mye for å forme deg til den politikeren du er i dag?

-Ja, jeg vil si det spesielt er tre som har betydd mye for at jeg er blitt den politikeren jeg er. Den første jeg vil trekke frem er Johan Baumann. Johan var gruppeleder i Drammen Høyres bystyregruppe da jeg kom inn. Han er raus og inkluderende, og – selv om han er godt voksen – alltid opptatt av å løfte unge og ferske politikere. Jeg opplevde i Johan en gruppeleder som tok meg på alvor, og ga ansvar og tillit. Samtidig var han støttende dersom en fersk politiker gjorde feilskjær – og det hendte jo, forteller Westgaard-Halle uten å utdype videre.

-Den andre jeg vil trekke frem er Trond Helleland, som også er fra Buskerud – og som satt på Stortinget allerede da jeg ble folkevalgt for første gang. Jeg fikk også jobbet med Trond da jeg var rådgiver på Stortinget, og han har lært meg mye om politikkens vesen.

-Den tredje jeg vil trekke frem har jeg aldri jobbet tett med – og det er Kristin Clemet. Jeg beundret Kristin da hun var utdanningsminister, og jeg ser fortsatt opp til henne. Hun er tøff, kunnskapsrik og reflektert. Jeg er blodfan, fastslår Westgaard-Halle.

Enkelte vil jo si at «tøff» eller i hvertfall «hard og direkte» også er karakteristikker som kan brukes på deg?

-Jeg er direkte, men det er nok fordi jeg er vokst opp med at man alltid skal være ærlig. For meg handler det om å respektere og bry meg om andre mennesker, det gjør jeg gjennom å være åpen og ærlig. Jeg er ikke så god på å gå rundt grøten.. Det hender fortsatt at ektemannen min hvisker meg i øret at «slikt kan du ikke si». Men hard er jeg ikke, selv om det kanskje kan virke sånn, og når jeg er direkte så er det godt ment. Jeg ønsker ikke å holde noe tilbake, og noen ganger kan nok det oppleves som hardt, forteller Westgaard-Halle. Hvis debattene blir for mange og for hardtslående, tyr hun til Vestfoldnaturen.

-Jeg føler meg utrolig privilegert som bor slik til at både sjø, innsjø, skog og mark er i umiddelbar nærhet. Spesielt om sommeren, når jeg kan ta ut kajakken. Da er Hallevannet en sikker favoritt, med sine mange bukter og viker. Der finner jeg ro, først og fremst fordi naturen gir meg ro, men kanskje også fordi det tvinger meg til å legge fra meg mobil og jobb, og bare være tilstede akkurat der og da, sier Westgaard-Halle.

Til sist – hva vil du si er den beste grunnen til å stemme Høyre ved høstens valg?

-Norge har vært igjennom en tøff tørn, med både oljeprisfall og krevende omstillinger. Jeg opplever imidlertid at Norge er bedre skikket til å takle fremtiden nå enn hva vi var for kun fire korte år siden. Vi skaper flere jobber, helsekøene er kortere og elevene er på skolen. Det handler om å skape en trygg fremtid, og for meg har alltid den tryggheten jeg har følt i Norge vært viktig. Regjeringen har mye ugjort, og etter min oppfatning trenger vi Erna Solberg ved roret også i fortsettelsen. Hun er stødig og trygg, og jobber hardt for at Norge fortsatt skal være et godt land å bo i, og jeg mener hun lykkes. Nå ser vi at pilene i økonomien peker oppover, mens arbeidsledigheten går nedover. Det går bedre i Norge, og Høyres politikk er den rette for at dette skal fortsette, fastslår Westgaard-Halle.