Regjeringen løfter Tungtvannskjelleren

Vestfold- og Telemark Høyre jubler etter viktiggjennomslag i regjeringen. Tungtvannskjelleren får 22 millioner kroner.

— Dette er fantastiske nyheter, sier stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle, som sitter i Energi- og miljøkomiteen og har fulgt saken tett.

— Tungtvannsaksjonen i 1943 er trolig den mest kjente sabotasjeaksjonen fra andre verdenskrig, og å gjøre dette historiske stedet tilgjengelig for publikum er noe Vestfold og Telemark Høyre har jobbet med lenge, i dag krones arbeidet med seier, til det beste for regionen vår, sier hun glad.

Hydrogenfabrikken på Vemork har også vært et viktig element i industrieventyret som tok til på Rjukan og Notodden på begynnelsen av 1900-tallet. Regjeringen foreslår å bevilge totalt 22 millioner kroner fra Klima- og miljødepartementet og Kulturdepartementet til sikrings- og formidlingsbygg over tungtvannskjelleren på Vemork. Det resterende beløpet på 20 millioner kroner over de neste 2-3 årene skal søkes om fra Riksantikvaren.

— Vemork har spilt en sentral rolle både i norsk og internasjonal industrihistorie, men også i norsk og internasjonal krigshistorie, denne heltehistorien fra Telemark må så mange som mulig få ta det i, sier Gunn Marit Helgesen, fylkesordførerkandidat for Vestfold og Telemark Høyre.