Renate Sølversen innlegg i temadebatten på Høyres landsmøte

Renate Sølversen er en av Vestfolds ungdomsdelegater til landsmøtet. Hun bor i Stokke og sitter i kommunestyret der, og er også i sin første periode som fylkestingsrepresentant. Renates innlegg i temadebatten om Helse omhandler utenforskapet.

Dirigenter, landsmøte

Jeg vil snakke om en av veiene til utenforskapet. I perioder har en god dag for meg vært en dag jeg ikke har tenkt på å dø. Jeg var 15, uten noe ønske om å bli 20. Jeg passerte 20, og hadde ingen planer om å bli 25. Fordi jeg var utenfor. Jeg klarte aldri å finne sosialt fotfeste. Ikke en gjeng, ikke en venn. Ville jeg på kino, på byen eller hadde behov for å prate, så var det ingen å ringe. Jeg var alltid alene, trist og tom for sosial selvtillit. Jeg orket ikke tanken på å leve sånn i 60 år til. Heldigvis for meg, har jeg en familie jeg er glad i. Ellers hadde jeg ikke stått her i dag.

I dag er jeg 26, og vet at en av ti har det sånn, og at en av fire føler det sånn i blant. At ensomhet er et folkehelseproblem og at jeg ikke er alene. Jeg har det siste året valgt å være åpen om det å være ensom, fordi jeg tror at åpenhet fjerner noe av skammen.

Men åpenhet alene fikser ikke problemet. å være ensom er like skadelig som å røyke. Men det hjelper ikke å merke meg med en plakat som sier «ensomhet dreper». Kampen mot røyken har kostet milliarder. Det er modig å stå på et landsmøte i omstillingstider og be om milliarder, det skal jeg heldigvis ikke gjøre. Det jeg skal be om er at Høyre blir partiet med en ensomhetspolitikk. Jeg vil at Bent Høie samler ministerne som har noe å bidra med, og lager en plan mot ensomhet i befolkningen. Den trengs.

Vi kan ikke, og skal ikke, vedta venner til folk. Det først og fremst den ensomme selv som må ønske forandring, og legge ned en innsats for å få det til. Likevel kan vi politikere bidra til å gjøre det enklere for dem å ta det valget, og få til reell endring i livene sine, ved å gjøre politikken vi allerede har litt smartere, og litt mer målrettet. Poenget er at vi må hindre at ensomhet utvikler seg til et mer omfattende utenforskap.

Kjære landsmøte, det jeg ønsker meg er tre ting: Jeg ønsker meg venner. Jeg ønsker å leve til jeg blir 80. Og jeg ønsker at Bent blir den som skaper og eier ensomhetsstrategien, slik Dagfinn eier røykeloven.