Tungtvannskjelleren

Erlend Larsen er stortingsrepresentant for Vestfold Høyre.

Kjære landsmøte!

Den 19. oktober 1942 hoppet fire unge menn ut i fallskjerm over Fjarafit, innerst i Songavann. Oppdraget var å gå til Møsvatn hvor de skulle markere landingsstripe for to seilfly med 32 britiske soldater. Sammen skulle de gå til Vemork for å sprenge produksjonsanlegget for tungtvannet.

Flyene sirklet over Møsvatn, men flygerne så ikke bakken, og returnerte til Storbritannia. I Rogaland havarerte tre av de fire flyene, men flere av soldatene overlevde havariet. De ble tatt av tyskerne, torturert og drept. Dette var årsaken til at den tyske øverstkommanderende i Norge ble dømt til døden.

I februar 1943 hoppet seks norske soldater i fallskjerm. Sammen med de fire som hadde levd et halvt år i fjellet skulle de sprenge produksjonsanlegget til tungtvannet. Operasjonen de gjorde er internasjonalt anerkjent og forbilde for all verdens spesialstyrker.

I dag kommer et britisk TV-team til Rjukan for å lage et program til en ny TV-serie om berømte sabotasjeaksjoner, hvor de rekonstruerer dette.

Tyskerne startet opp produksjonen av tungtvann, noe som førte til at de allierte sendt omkring 180 bombefly for å bombe Vemork, langt bak fiendens linjer. Det siste forsøket på å stanse tysk utvikling av atombomben var senkningen av fergen SF Hydro.

Tungtvannskjelleren lå i et bygg som sto foran den vakre kraftstasjonen på Vemork. Dette bygget ble sprengt i 1977. I fjor ble tungtvannskjelleren gravd ut, og den viste seg å være overraskende intakt.

Planen er nå å bygge et lite museum over deler av kjelleren, og det er dette bygget vi i resolusjonen ønsker å få del-finansiert. Her kan det bli et museum som løfter historien enda bedre, og gjør Norge og Vemork til en enda viktigere turistdestinasjon. Vemork står på Unescos verdensarvliste.

Spesielt britene er opptatt av tungtvannsaksjonen. Da jeg var på Vemork mandag møtte jeg 15-20 briter. For to uker siden var jeg med på noe som kan bli omfattende utveksling mellom norske veteraner og britiske veteraner. Uka som kommer reiser en delegasjon til Storbritannia for å knytte enda tettere bånd, noe som er viktig i disse Brexit-tider.

Jeg oppfordrer landsmøtet til å støtte resolusjonen om tungtvannskjelleren.