Vær et lys i mørke

Familie, venner og sosialt samvær hører til en god jul. Borteboende søker hjem, og vi samles til god mat, brettspill og familietradisjoner. For noen av oss blir årets julefeiring omtrent som den pleier å være, mens alt for mange av oss går inn i en tid preget av usikkerhet eller isolasjon fra dem vi er glade i.

Erlend Larsen, stortingsrepresentant Vestfold og Telemark Høyre

Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Enda en jul er vi fanget i koronaens ubønnhørlige grep. Strømprisen har gjort et hopp, lånerenta stiger og mange er usikre på om de har jobb etter at julestria har lagt seg. De ansatte i helsevesenet runder snart to år med et umenneskelig press. Vi er dem stor takk skyldig.

Det er mange måter å vise støtte til våre engler i hvitt. Å takke ja til vaksinen er ett av dem. Hver femte nordmann har ikke tatt vaksinen og står for godt over halvparten av innleggelser. Det er bevis godt nok for at vaksinen virker. Og det viser at de uvaksinerte belaster helsevesenet betydelig mer enn de vaksinerte.

Strømprisenes ville galopp skal kompenseres så langt det lar seg gjøre. I første runde ble en million vanlige mennesker bosatt i boligbyggelag glemt. Det samme med næringslivet. Det forundrer meg at de røde partienes ryggmargsrefleks glemte boligbyggelagene. Å glemme næringslivet var kanskje ikke så overraskende, men det kommer til å bety en kraftig prisstigning på samtlige kraftkrevende varer.

Som mat. Det blir brukt mye strøm for å produsere grønnsaker i drivhus, og jeg vil tro bakeren, meieriet og slakteriet bruker mye strøm. Strømprisen kommer til å bli fulgt av dyrere varer.

Økonomisk kompensasjon er et godt og nødvendig grep, men det er også et kortsiktig grep. Nå må det legges opp en strategi for å få langsiktig kontroll på strømprisen. Den må være mer forutsigbar enn hva vi har sett de siste ukene. Økt kraftproduksjon er et viktig tiltak.

Vindmøller gir ikke den effekten vi trenger. Det bør være på tide å forske mer på Thoriumreaktorer. Norge var det sjette landet i verden som åpnet en atomreaktor. I perioden fra 1951 til 2019 har vi hatt til sammen fire reaktorer i drift. Det har gitt oss mye kompetanse på reaktorteknologi.
Bedrifter, ansatte og strømkunder har usikre dager foran seg. Det er en dårlig inngang på jula. Det er viktig at så mye som mulig er avklart før vi ringer julen inn. Alle fortjener en trygghet for arbeidsplassen sin og en trygghet for at vi klarer å betale regningene som kommer.

Vi står foran en annerledes jul. En jul som kommer til å bli tung å komme igjennom for mange. Årets jul kommer til å stille store krav til hver og en av oss. Vi må i større grad vise omsorg til mennesker vi ikke skal feire jul med, enn hva vi normalt gjør. I år bør vi ringe en venn, sende en hyggelig melding eller på andre måter hindre våre medmennesker i å oppleve ensomhet. Vi må være et lys i mørket.

2021 har vært et rart år. Det avløste 2020 som var annerledesåret. Jeg har tro på 2022. Jeg ønsker deg alt godt for julen og det nye året.