Follestad og Årosmarka – det skal være utvikling, men vi skal ta vare på det unike vi har

For tiden er det stort engasjement rundt utvidelse av Røyken Næringspark sørover på vestsiden av E134. Saken er både viktig og interessant fordi den tar opp i seg mange av de vanskelige målkonfliktene i samfunnet vårt, skriver debattantene fra Asker Høyre i sitt innlegg.

Foto: Bente Lise Stubberud

Lars Kristian Wear (H), Thormod Rønning Kvam (H) og Merete Hartvig Brandshaug (H), lokale tillitsvalgte fra Åros/Røyken i Asker Høyre, Follestad og Årosmarka

La oss være tydelige på at engasjement er bra! Det får saker belyst på ulike måter med ulike stemmer, som kun gjør sakene bedre.

For tiden er det stort engasjement rundt utvidelse av Røyken Næringspark sørover på vestsiden av E134. Saken er både viktig og interessant fordi den tar opp i seg mange av de vanskelige målkonfliktene i samfunnet vårt; balansen mellom vekst og vern, behovet for nye arbeidsplasser i forhold til etablert og ny bosetting, utnyttelse av samfunnets felles og kostbare infrastruktur og ikke minst; framtidens tjenester og muligheter for kommunens innbyggere.

Vi vil diskutere dette i det videre; men først noen fakta.

Røyken Næringspark har vært en satsing fra kommunen for å skape nye arbeidsplasser og utnytte mulighetene som ligger i at E134 går rett igjennom kommunen. Mange plasskrevende bedrifter søker seg ut av blant annet Oslo fordi næringsarealer utvikles til sentrale boliger i henhold til overordnede (Areal og transport) planer. Follestad har vært i utvikling i ca. 20 år, og har så langt skapt totalt 13–1400 arbeidsplasser.

Les også: Follestad og Årosmarka – det skal være utvikling, men vi skal ta vare på det unike vi har

Akkurat nå er det såkalte Felt D under regulering (planprogram vedtatt med klare begrensninger ift. massebalanse), det er avholdt innspillsmøter med lokale foreninger, og saken ligger hos utbygger før eventuell videre behandling i kommunen. Ny kommuneplanens arealdel er for tiden på høring, og i den ligger ytterligere utvidelse sørover på vestsiden av E134.

Av de ulike målkonfliktene er naturhensynet og tilgang til marka den mest synlige. Og den som selvfølgelig skaper debatt, det å ta vare på viktig natur er et sentralt mål. Men etter vår oppfatning er det også mange flere og viktige faktorer som spiller inn før en konkluderer utviklingen. Først og fremst er det et viktig mål å skape lokale arbeidsplasser nær der folk bor, og særlig sørover i kommunen. Lokale arbeidsplasser skaper mulighet for vekst og boligbygging uten at det øker biltrafikken på allerede belastede lokalveier.

En moderat og kontrollert vekst er et mål i seg selv fordi det er avgjørende viktig for framtidens skatteinntekter og gjennom det for nivået på tjenesteyting til kommunens innbyggere. Det blir forholdsvis mange flere eldre i forhold til de som jobber, og vi må i best mulig grad legge til rette for at ungearbeidstakere kan flytte til alle deler av kommunen. I tillegg er en kontrollert boligbygging viktig for å holde boligprisene nede, noe som er et mål i seg selv.

Utfordringen er å finne rett balanse mellom disse forskjellige og hver især viktige utfordringene og målene. Og her må vi være modige nok til å diskutere hele sammenhengen.

Her er innlegg knyttet til Årosmarka

Vi, som er lokale tillitsvalgte fra Åros/Røyken i Asker Høyre er opptatt av å lytte. Vi vil lytte til de som mener at naturverninteressene er det viktigste. Vi vil lytte til dem som mener at framtidens bosetting og tjenesteyting for innbyggerne i kommunen er viktig. Vi vil lytte til de som ønsker en god utvikling for tettstedet Åros. Og vi mener vi må være ærlige når vi ønsker å høste fordeler av en oppgradert E134 – det finnes også noen ulemper.

Vi vil derimot ikke være like opptatt av å lytte til de som egentlig ønsker alle fordelene – men at andre kan ta ulempene. Vi er også tydelige på at det også i denne saken finnes en stor taus majoritet. Vi ønsker å finne dem, og lytte til disse også.

Ingen ønsker å bygge ned hele Årosmarka slik noen hevder. Det dreier seg om å balansere de ulike målkonfliktene mot hverandre slik at de ulike målene nås. Det skal være utvikling i Åros og i Asker sør, men vi skal ta vare på det unike vi har. Det er mulig at det ligger noen løsninger i den pågående reguleringen av Felt D.

Høyre er svært opptatt av at dette ikke skal bli et massehåndteringsprosjekt – men at det dersom det realiseres konsentreres om å skape arealeffektiv næring med minst mulig terrenginngrep, der minst mulig natur ødelegges og der friluftsinteressene ivaretas best mulig.