Frivilligheten skaper mer aktivitet
Vi har fått på plass en helhetlig plan for det å bli eldre i Asker som heter Leve hele livet. Frivilligheten har også kommet inn på institusjonene og skaper mer aktivitet og livskvalitet for beboerne, slik at helsefagarbeiderne kan få mer tid til å gjøre det de skal. Det er så mye godt samarbeid og engasjement at man blir veldig imponert, sier Cecilie begeistret.
Vi gikk til valg på å sikre kvalitet og verdighet i eldreomsorgen. Vi har gjennom perioden jobbet for å skape et mer aldersvennlig samfunn og mye godt arbeide er i gang. Ved å få inn frivilligheten og åpne opp institusjonene så har de blitt en større del av et lokalsamfunn. Det nyåpnede Hurum Bo- og omsorgssenter er et godt eksempel på nettopp det. Du kan stikke innom å kjøpe en pizza, de eldre kan delta på malekurs med barnehagebarn, gå på barbesøk eller delta på en tur i regi av idrettslaget.
Jeg er fornøyd med at vi har jobbet med å finne løsninger på de viktige oppgavene i perioden. Det dreier seg om å finne løsninger for at vi blir veldig mange flere eldre, flere som har erfarer utfordringer med psykisk helse, og økt utenforskap blant unge. Ikke minst har helsetjenestene håndtert to år med pandemi. Jeg synes vi som kommune løste en krevende pandemi på en god måte og de ansatte gjorde en fantastisk jobb.
Vi har jobbet frem en helhetlig plan for psykisk helse og rus feltet. Vi har også fått på plass et ambulerende helseteam innenfor psykiatri og rus, som i første rekke treffer innbyggere som har en sammensatt lidelse innenfor rus og psykiatri. Nå får de tilgang på kyndig hjelp fra spesialsykepleiere med kompetanse innenfor fagfeltet. Det tilbudet fantes ikke på legevakten tidligere. Tilbakemeldingene vi får både fra brukergruppene og de helsefaglige på teamet er gode, og modellen kan kanskje utvikles videre til også å omfatte andre deler av helseomsorgen.
Vi har startet et stort arbeid på utenforskap blant unge, kalt Ungdomsløftet, Dette arbeidet er godt i gang, og det ser jeg veldig frem til å jobbe videre med sammen med aktørene i Asker samfunnet.
I spesialisthelsetjenesten er det nå et pakkeforløp for kreftsyke. Blir du rammet av kreft så får du et forutsigbart løp som bidrar til god oppfølging og trygghet. Behandlingen har blitt bedre og flere overlever kreftsykdommen enn før. Pakkeforløpet stopper ikke når du er ferdig i spesialisthelsetjenesten, vi har i perioden startet arbeid med pakkeforløp hjem, det vil si også i kommunehelsetjenesten. Vi håper det vil gi en god støtte for den som blir rammet og de pårørende.
Vi har igangsatt et prosjekt for at pårørende skal bli bedre møtt, sett og hørt. Og ansatt blant annet en ny pårørende koordinator. Vi har også etablert et nytt tilbud for pårørende til familiemedlemmer med demens sykdom, slik at du nå kan få hjelp i hjemmet. En avlastningsordning som betyr at man kan få mulighet til å komme seg ut og delta på aktiviteter eller pleie et sosialt liv også utenfor hjemmet.
Vi planlegger tre nye heldagssentere i Heggedal, Vettre og Søndre Borgen. I disse tre sentrene blir det i 240 plasser, fordi det er viktig at vi har tilstrekkelig med heldøgnsplasser også fremover.
Samtidig er det viktig å fremheve at hvis vi har det bra, og er aktivt med i lokalsamfunnet på ulike aktiviteter, at du kanskje har noen som venter på deg, så påvirker det livskvaliteten og helsen. Da tåler du også helsetapene bedre. Er du for eksempel med i «Kara-klubben» i Asker skiklubb, så er det positivt for folkehelsa i seg selv. Vi har tilskuddsordninger, samarbeidsavtaler, og legger til rette for ulike aktiviteter på ulike måter og det gjelder den store satsingen på innbyggertorg og aktiviteter der. Vi skal selvsagt levere forsvarlige helsetjenester og vår politikk går ut på at det offentlige og de private samarbeider til beste for innbyggerne. Hvis vi fortsetter som i dag, så vil systemet kreve 75 prosent flere stillinger, derfor må vi gjøre ting smartere og bedre og finne nye løsninger – den jobben er vi godt i gang med.
Det er fantastiske ressurser i Asker samfunnet, derfor er godt samarbeid så viktig for å løse de store oppgavene.