Høyres likestillingspolitikk
Akkurat denne gangen var det lønnsforskjellene som var temaet
Først til Grundt som kritiserer Høyres likestillingspolitikk og etterlyser et Høyres mannsforum. Nå er det slik at Høyres kvinneforum har flere mannlige støttespillere og vi har åpne møter for både menn og kvinner. Grundt tar opp utfordringene med at gutter faller fra i skoleløpet og at vi skulle hatt mange flere menn innenfor både helse, skole og barnehage. Her er vi helt på linje. Dette er noe Høyres kvinneforum også har på dagsorden og som vi jobber med. Vi er et likestillingsfora som ser på ulikheter for begge kjønn. Men akkurat denne gangen var det lønnsforskjellene som var temaet.
Og så til Martin Berthelsen som tar opp temaet «velferdsprofitører». Tror du virkelig at seriøse private bedrifter som jobber med velferd eller for eksempel barnehager er ondskapsfulle pengemaskiner som kun er opptatt av å berike sine eiere?
Venstresiden i norsk politikk er aktive i bruken av det negativt ladede ordet «velferdsprofitører». Jeg er klar over at det i årene rundt 2012/2013 var en del store private barnehager som gikk med betydelige overskudd, men dette er noe som har endret seg betraktelig de siste årene.
Private bedrifter som leverer offentlige tjenester som barnehageplasser, sykehjemsplasser og lignende, har de samme kravene som sine offentlige konkurrenter, og brukerundersøkelser viser også at de aller fleste leverer veldig gode tjenester. Gode tjenester og en mulighet til å velge det som passer best for akkurat deg, mener jeg er en styrke i samfunnet vårt.
Det er mange kvinnelige gründere innenfor blant annet helse og omsorgssektoren. De bidrar med innovasjon og forskning og også nytenkning om hvordan det offentlige kan bruke ressurser mer effektivt. Dette kan gi lavere kostnader og bedre tjenester. Er ikke det bra, da?
På ett av våre nettmøter i kvinneforum fikk vi høre om en gründer som hadde utviklet en serie av kommunikasjons-, følelses- og relasjonskort som ble brukt på både skoler, i barnehager, på helseinstitusjoner og i ulike bedrifter. Hun var i begynnelsen eneste ansatte i virksomheten, men produktet ble tatt godt imot og hun måtte ansette flere. Etterhvert gikk også virksomheten med overskudd, men hun fortalte at hun i noen fora faktisk var flau over å fortelle at hun tjente penger på sitt produkt og at hun klarte å livnære seg på sin gode forretningsidé.
Målet om å gå med overskudd er helt grunnleggende for alle bedrifter. Konkurranse mellom offentlige og private velferdsleverandører skaper innovasjon og muligheten til å effektivisere tjenestene gjennom å lære av de beste – offentlige eller private.
Ja til mangfold og innovasjon og full støtte til kvinner og menn som vil eie, drive eller arbeide med velferd i både offentlig og privat regi.