Politikk
Her kan du lese Asker Høyres valgprogram for 2023-2027.
1. Fortsatt trygg ledelse og økonomistyring av kommunen, uten kommunal eiendomsskatt
Asker er blant landets mest veldrevne kommuner, med en langsiktig og ansvarlig økonomistyring. Den siste tiden har verden blitt mer urolig. I tillegg står vi i en omstilling av norsk økonomi, samtidig som vi blir flere eldre. Det utfordrer også oss i Asker, og gjør ansvarlig styring enda viktigere.
Vi trenger nye løsninger og alle gode krefter, både offentlige, private og frivillige, for å utvikle velferdstjenestene fremover.
Kontinuerlig utvikling skaper en attraktiv kommune. Derfor ønsker vi en sunn vekst i innbyggertallet for å sikre fremtidige skatteinntekter og en fortsatt solid økonomi. Asker Høyre vil holde det kommunale avgiftsnivået nede og garanterer at det ikke innføres eiendomsskatt i Asker.
Dette vil vi gjøre:
- Kommunen skal drives på en økonomisk ansvarlig og effektiv måte.
- Holde den kommunale gjelden under kontroll.
- Kontinuerlig arbeide for at kommunens saksbehandling er effektiv, av høy kvalitet og gir god brukertilfredshet.
- Stimulere til effektiv drift slik at flere ressurser brukes til å styrke kvaliteten på tjenestene.
- Sikre at kommunen er en attraktiv arbeidsplass, med ansatte som leverer tjenester av høy kvalitet.
- Utvikle arbeidsgiverpolitikken i nært samarbeid med de tillitsvalgte.
- Bruke innovative offentlige anskaffelser for å velge smarte løsninger for kommunen og styrke konkurranseevnen for lokalt næringsliv.
- Konsentrere kommunens vekst rundt de definerte tettstedene, samtidig som vi tar vare på og videreutvikler lokale særpreg.
- Ha en beredskap som gir innbyggerne trygghet og sikkerhet i hverdag og i krise.
- Bygge ut vann- og avløpsnettet for å redusere lekkasjer, trygge miljøet og sikre fremtidig ønsket utbygging i hele kommunen.
2. Alle barn skal få en god start på livet
Asker skal være et godt sted å vokse opp, der det er trygge barnehager, gode helsetjenester, og godt samarbeid mellom kommune og hjem. Arbeidet med barn, unge og deres foresatte skal være basert på gjensidig tillit og gode relasjoner. Asker Høyre mener at politikken skal gi familiene mulighet til å organisere egne liv. Alle barn og unge skal ha like muligheter uavhengig av bakgrunn. Barn og unge som trenger ekstra støtte og omsorg, skal få gode tjenester tilpasset den enkeltes behov. Asker Høyre vil videreføre og styrke tilbud som ivaretar barn og unges fysiske og psykiske helse, og sikre at barn med funksjonsnedsettelser inkluderes i aktiviteter og fellesskap. Et sterkt og kompetent barnevern er viktig og nødvendig for å sikre alle barn en trygg oppvekst. Det er barnets beste som skal bestemme hvilke tiltak som settes inn, og hvilke tilbud som gis.
Dette vil vi gjøre:
- Satse på tidlig innsats og forebygging fra svangerskap og gjennom oppveksten.
- Videreføre Home Start-ordningen, et lavterskeltilbud for småbarnsfamilier.
- Legge vekt på barns språkutvikling og styrke innsatsen overfor barn med språkutfordringer.
- Styrke innsatsen mot barnefattigdom med målrettede ordninger og styrke ferietilbudet til barn i en vanskelig livssituasjon, i samarbeid med frivillige aktører.
- Videreføre gratis sommerskole for alle.
- Videreutvikle en god jordmortjeneste og svangerskapsomsorg i hele kommunen
- Styrke det forebyggende helsearbeidet for barn og unge, gjennom helsestasjon og skolehelsetjeneste, styrket psykologtilbud og flere lavterskeltilbud.
- Helsestasjon for unge skal være enkelt tilgjengelig for ungdom i hele kommunen.
- Videreutvikle et sterkt og kompetent barnevern, som arbeider for å rekruttere og beholde gode og erfarne medarbeidere.
- Sikre at etater som jobber med barnefamilier samarbeider og koordinerer innsatsen slik at familier får et helhetlig og sammenhengende tjenestetilbud.
- Stimulere til økt antall fosterhjemsplasser og sikre barn i barnevernets omsorg et godt fritidstilbud.
- Opprettholde systemet med rullerende opptak i barnehagen og utvide kapasiteten i områder med lavest dekning for å sikre full barnehagedekning.
- Videreføre gratis kjernetid for barn i lavinntektsfamilier, og sikre barnehageplasser til familier i introduksjonsløpet.
- Trappe opp utdanning av ufaglærte og etterutdanning av pedagogisk personale i barnehagene, samt føre en aktiv arbeidsgiverpolitikk, og utrede nye løsninger, for å beholde og rekruttere folk med riktig kompetanse.
- Gi private og kommunale barnehager like rammevilkår.
3. Askerskolen skal være av høy kvalitet og gi muligheter for alle
Barn og unge skal glede seg til å gå på skolen, få mulighet til å utvikle seg, oppleve mestring og være del av et fellesskap. Skolen skal gi alle elever best mulig faglig og personlig utbytte. Elevene skal møte dyktige og engasjerte lærere som er opptatt av fag, pedagogikk og læringsmiljø, og få individuell tilpasning. Askerskolen skal avdekke lærevansker tidlig og sette inn riktige tiltak for å hjelpe eleven. Det skal være attraktivt å være lærer i Askerskolen. Asker Høyre er positive til skoler som tilbyr ulik pedagogikk og spesialkompetanse og vil fortsatt satse på valgfrihet for elevene og alternative skoletilbud for de som trenger andre læringsomgivelser og pedagogikk. Asker Høyre vil ha nulltoleranse for mobbing, styrke skoleledelsen og gi gode tilbud og vilkår for etter- og videreutdanning av ansatte.
Dette vil vi gjøre:
- Tidlig innsats skal være en arbeidsform gjennom hele skoleløpet.
- Utvikle et skoletilbud av høy kvalitet, med muligheter for tilpasset, praktisk og variert undervisning slik at alle elever opplever mestring og mer motivasjon for læring.
- Bruke teknologi hensiktsmessig og balansert for å utvikle digitale ferdigheter og digital dømmekraft.
- La elevene ha innflytelse på læringsformer og læringsmiljø, samt å delta i utvikling og drift av sunne og gode kantiner i ungdomsskolen.
- Videreføre en god leksehjelpsordning og innrette leksehjelpen til de klassetrinnene der behovet er størst.
- Søke Utdanningsdirektoratet om å få gjøre forsøk med valg mellom teoretisk og praktisk matte på 9. og 10. trinn.
- Stimulere ungdomskolene til å ha et bredt tilbud av valgfag.
- Sikre gode vilkår for Asker International School, i samarbeid med næringslivet.
- Utvide realfags- og teknologiskolesatsingen i skolen, samt legge til rette for etablering av Norges realfagsgymnas – ungdomsskole (NRG-U) i Asker.
- Legge til rette for flere profilskoler slik at ungdomsskoletilbudet blir mer mangfoldig, som for eksempel yrkesfaglige- og realfagsungdomsskoler
- Videreføre samarbeidet med Ungt Entreprenørskap og gjennomføre gründercamp
- Gjøre det enklere for elever å ta fag på høyere nivå (forsere fag)
- Være en pådriver for at elever kan ha valgfri karakter i sidemålet.
- Sikre et godt etter- og videreutdanningstilbud for lærere og skolens øvrige personale.
- Jobbe for å videreføre lærerspesialistordningen eller tilsvarende, for å styrke profesjonsutviklingen i skolen.
- Styrke rådgivningstjenesten i ungdomsskolen for å motvirke frafall i videregående skole, i samarbeid med fylket.
- Ha tydelige handlingsplaner for fraværsoppfølging i skolene og kommunen, som inkluderer fagfolk rundt skolen, som for eksempel skolehelsetjenesten, PPT, BUP.
- Bygge opp team med sosialfaglig kompetanse som et supplement til ansatte med pedagogisk kompetanse, samt styrke samarbeidet mellom skolehelsetjenesten og kommunens psykologtjeneste.
- Styrke seksualundervisningen i skolen med fokus på prevensjon, grensesetting og samtykke.
- Sikre at alle barn og unge med funksjonsnedsettelser får mulighet til å delta på skolens faglige og sosiale arenaer og at alle skoler har universell utforming.
- Enslige mindreårige asylsøkere skal få et tilpasset skole- og fritidstilbud som bidrar til god integrering.
- Øke antall lærlingplasser og praksisplasser, samt innføre et kommunalt sommerjobbprogram for ungdom i samarbeid med næringslivet.
- Oppmuntre til samarbeid med private, og frivillige organisasjoner over hele kommunen for å bringe idrett og kultur inn i skolefritidsordningen.
- Gjennomføre et oppgraderingsprogram for skoler med behov for rehabilitering av både bygg, teknisk infrastruktur og utemiljø.
- Jobbe for fritt valg av videregående skole på tvers av kommunegrensene.
4. Alle skal få god helsehjelp når de trenger det
Asker Høyre vil fortsette å styrke kvaliteten i helsetilbudet og satse enda mer på forebygging og rehabilitering. Fagmiljøene skal samarbeide og samordne tilbudene rundt den som trenger hjelp. Den enkeltes behov skal være i sentrum og derfor ønsker Asker Høyre at du skal ha størst mulig valgfrihet i tjenestetilbudet. Asker Høyre ønsker et aldersvennlig samfunn med tilpassede og fremtidsrettede boliger, som kan sikre livskvalitet, redusere ensomhet og bidra til at folk kan bo lenger hjemme. Samtidig vil vi utvikle et tilstrekkelig antall heldøgns bo- og omsorgsplasser slik at innbyggere skal ha trygghet for å få plass ved behov. Asker kommune skal samarbeide med private og ideelle aktører, samt frivilligheten, der det er naturlig.
Dette vil vi gjøre:
FYSISK OG PSYKISK HELSE
- Sikre at fastlegeordningen har god kapasitet og kvalitet.
- Utrede ny legevaktordning i Asker kommune.
- Sikre tverrfaglige oppfølgingsteam for sammensatte og kroniske lidelser.
- Styrke frisklivsarbeidet og rehabiliteringstilbudet, herunder lærings-, og mestringstilbudet.
- Ta i bruk velferdsteknologi og innovative løsninger som sentrale verktøy i arbeidet med å forenkle hverdagen til brukere, pårørende og ansatte.
- Bidra til et høyt kompetent psykisk helsetilbud gjennom legevakt, døgntjenester og krisetilbud ved akutte behov.
- Sikre gode overganger i behandlingstilbudet fra barn til voksen.
- Sørge for at barn og ungdom får omsorgsfull og god faglig oppfølging når foresatte har alvorlig psykisk sykdom.
- Fortsette utbygging av tilpassede boliger, arbeids-, og aktivitetssentre i hele kommunen.
- Videreutvikle forebyggingsarbeidet mot selvmord, oppfølging etter selvmordsforsøk samt støtte til pårørende.
- Sikre at kommunen er en attraktiv arbeidsgiver der det er godt arbeidsmiljø, kompetanse og kvalitet i tjenestetilbudet, og med gode muligheter for intern opplæring og etterutdanning av ansatte.
- Redusere andelen ufrivillig deltidsansatte ved å blant annet legge til rette for faglig kvalifiserte medarbeidere i store stillinger ved alle tjenestesteder.
- Sikre gode møteplasser og aktiviteter for å forebygge ensomhet.
- Samarbeide med og tilrettelegge for økt frivillighet.
- Jobbe aktivt med brukermedvirkning og prinsippet – «hva er viktig for deg?».
- Sikre god omsorg i siste fase av livet.
ALDERSVENNLIG SAMFUNN
- Utrede en ordning der hjemmeboende eldre får et varmt måltid til selvkost.
- Legge til rette for tilgjengelighet til aktiviteter – bl.a. transport (eks. «Rosa busser»), parkering, hvilebenker.
- Sikre tilstrekkelig med dagsenterplasser samt nødvendig avlastning for pårørende, gjerne i samarbeid med frivilligheten og skolene (eks. snømåking, handling, vask).
- Stimulere utbyggere og næringslivet til å utvikle innovative boformer i et generasjonsperspektiv, som tilrettelegger for at folk kan bo lenger hjemme med god livskvalitet og ta del i gode fellesskap.
- Etablere pakkeforløp (et tettere oppfølging og behandlingstilbud) i demensomsorgen i tett samarbeid med spesialisthelsetjenesten.
- Videreutvikle tilbud til demente med gode aktiviteter, som for eksempel «inn-på-tunet og demenskor», samt avlastning i hjemmet.
- Øke innsatsen for å redusere digitalt utenforskap, i samarbeid med frivillighet og næringsliv.
- Sikre at alle med vedtak om institusjonsplass og omsorgsbolig skal få plass innen tre måneder.
PERSONER MED NEDSATT FUNKSJONSEVNE
- Forbedre arbeidet med universell utforming, som bredere tilrettelegging og bedre merking av kart.
- Videreutvikle den gode Brukerstyrt Personlig Assistent (BPA)-ordningen.
- Styrke ambulerende team slik at flere kan bo i egen bolig, sikre god koordinering av tjenestene og en smidig transporttjeneste.
- Sikre psykisk utviklingshemmede en forpliktende individuell plan for bolig, arbeid og aktivitet fra 18 år.
- Fortsatt støtte utbygging av tilpassede boliger, gjerne i samarbeid med pårørende.
- Sikre fritidstilbud og sommeraktiviteter innen egen kommune, gjerne i samarbeid med (og gjennom støtte til) frivillige aktører.
- Sette opp baderamper for funksjonshemmede på flere av kommunens strender.
- Ha gode tilbud for pårørende i krevende omsorgssituasjoner.
RUSOMSORG
- Sikre forebyggende lavterskeltilbud som ikke krever vedtak.
- Styrke SLT-arbeidet (Samordning av lokale rus og kriminalitetsforebyggende tiltak) og utarbeide et eget rusforebyggende program for ungdom i samarbeid med politi, helsevesen og ungdommen selv.
- Styrke tilbudet til de som er i skjæringspunktet mellom psykisk helse, rusbehandling, somatisk helsetjeneste og andre funksjonsnedsettelser gjennom bedre samarbeid og koordinering.
- Videreføre og videreutvikle ambulant team for personer med psykiske lidelser og rusavhengighet i samarbeid med distriktspsykiatriske sentre (DPS).
- Sikre variert tilbud av boliger og aktiviteter tilpasset behov i samarbeid med frivillige organisasjoner, samt styrke og utvikle et ettervern som sikrer at den enkelte kan mestre eget liv, som f.eks. Grindestua, Fontenehuset og gatefotballen.
5. Alle skal ha mulighet til å være aktive og å delta på fritidsaktiviteter
Asker har flotte friluftsområder, er kjent som en sterk idrettskommune og vi har et rikt kulturliv. Kultur- og fritidsaktiviteter styrker folkehelsen og skaper levende lokalsamfunn der folk finner trygghet, tilhørighet, mening og mestring. Det skal være enkelt for alle å være aktiv i Asker, gjennom lavterskeltilbud, utlånsordninger og universell utforming på alle arenaer, samt å bedre tilgangen til friluftsområder. Tilgangen til friluftsområder gjennom utfartsparkeringer og godt kollektivtilbud er viktig, og denne tilgangen skal være enkel for alle. Asker Høyre vil at alle barn og unge i Asker skal kunne delta på minst én fritidsaktivitet i uka, uavhengig av økonomi. Det gode Askersamfunnet videreutvikler vi sammen, gjennom tillit, samhold og en fri og villig frivillighet.
Dette vil vi gjøre:
- Sørge for et godt samarbeid mellom kommune, NAV og frivilligheten for å sikre at alle barn og unge kan delta på minst en fritidsaktivitet, for eksempel ved å gjeninnføre aktivitetskortet (tilsvarende AiA).
- Styrke utlånsordningene for fritidsutstyr og bruke innbyggertorgene aktivt for å nå ut til flest mulig.
- Vurdere å innføre gratis inngang i svømmehaller til 7. trinn, i tillegg til det allerede innførte gratistilbudet for 2. og 10. trinn.
- Fortsette reduksjon av kulturskolesatsene, samtidig som vi sikrer et nødvendig antall friplasser.
- Fortsette satsingen på innbyggertorg, som en viktig arena for aktiviteter og møter mellom folk.
- Bibliotekene skal videreutvikles, som en gratis og tilgjengelig arena for barn, unge og voksne.
- Sørge for at nye skoler bygges med flerbrukshaller og utendørs aktivitetsområder, gjerne i samarbeid med fylkeskommunen.
- Ha gode ordninger for å støtte idrettslagene i utviklingen av sine arenaer.
- Bedre tilgangen til friluftsområder, turområder og utkikkspunkter gjennom utfartsparkeringer og godt kollektivtilbud.
- Styrke og videreutvikle samarbeidet med Asker idrettsråd og Asker kulturråd.
- Gi barn og unge god tilgang til arenaer både for organisert og egenorganisert aktivitet.
- Gjøre det enklere for skolene å forandre skolens fotballbaner til skøytebaner på vinteren.
- Etablere den grønne ringen: en aktivitets- og ferdselsåre som binder Asker sentrum sammen i en ring mellom Føyka, Drengsrud og Risenga.
6. Asker Høyre er på lag med de som skaper lokale arbeidsplasser
Asker Høyre heier på mennesker som ønsker å skape noe, og vi vil sørge for at Asker har de beste vilkårene for næringsliv, nyskapning og vekst. Varig velferd bygger på lønnsomme bedrifter med trygge arbeidsplasser. Vi ønsker flere kortreiste arbeidsplasser i hele kommunen og vil jobbe aktivt for at flere bedrifter etablerer seg i Asker gjennom god arealplanlegging og regulering, og gjennom å styrke lokale næringsparker- og klynger. Vi vil se næringspolitikken sammen med bolig- og samferdselspolitikken for å snu utpendlingen. Kortreiste arbeidsplasser er også bra for miljøet og folks trivsel. Asker Høyre vil styrke arbeidslinjen og sikre at de som kan jobbe, får jobbe, og øke respekten for alle typer arbeid. Vi må senke terskelen inn i arbeidslivet slik at flere får en (ny) sjanse. Dette vil vi samarbeide med næringslivet for å få til.
Dette vil vi gjøre:
- Ha god utvikling i hele kommunen, og fokusere på de prioriterte vekstområdene.
- Ha tilgjengelige ferdig regulerte næringstomter i hele kommunen.
- Ha rask saksbehandling med dedikerte kommunale ressurser.
- Etablere et forum for å styrke dialogen mellom næringsliv, politikere og kommunens administrasjon.
- Jobbe målrettet med å tiltrekke kompetansearbeidsplasser, samt hjelpe gründere/ entreprenører som ønsker å starte bedrift i kommunen.
- Videreutvikle et næringsutviklingsfond for å skape flere lokale innovative og fremtidsrettede arbeidsplasser.
- Legge til rette for mer næringsutvikling langs E-134 mot Oslofjordtunnelen, ved Holmsbu næringspark, langs Billingstadsletta mot Holmen og en grønn teknologiklynge på Tofte.
- Jobbe for at det etableres en tømmerterminal i regionen.
- Bidra til å sikre høyere utnyttelse av ledige næringslokaler i Asker.
- Fortsette å jobbe for at det kan skapes flere arbeidsplasser knyttet til turisme, landbruk og gartnerinæringen.
- Jobbe for å tiltrekke høyere utdanningsinstitusjoner til Asker.
- Profilere Asker ytterligere som en attraktiv bo,- besøks,- og næringskommune
Gi flere en (ny) sjanse i arbeidslivet gjennom å:
- Forsterke samarbeid med arbeidslivsorganisasjoner, bedrifter og frivilligheten, samt videreføre Jobbsjansen, Jobbsentralen og NAV i videregående skole.
- Gi ungdom tilbud om alternative opplæringsløp med mer praktisk vinkling eller praksis på arbeidsplass.
- Samarbeide med næringslivet om etablering av flere lærlingplasser
- Teste aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere opp til 40 år.
- Støtte innovative private og offentlige løsninger for å få flere i arbeid og arbeidstrening.
- Ha rask og målrettet innsats for å gi nyankomne asylsøkere opplæring i norsk språk og kultur og bistand til å komme i arbeid.
- Samarbeide med næringslivet og frivilligheten om språktrening og hospitering
- Jobbe for flere varig tilrettelagte arbeidsplasser (VTA-O).
7. Asker skal ligge i front i den grønne omstillingen
Klimaendringene truer livsgrunnlaget vårt, vår fremtidige velferd og sikkerhet. Lokal forurensning påvirker folkehelsen og naturmangfoldet. Derfor må vi kutte utslippene våre. Asker Høyre mener vi kan nå lokale og nasjonale klima- og miljømål uten å stanse utviklingen. Asker er allerede en foregangskommune for klimasmarte løsninger og sirkulær økonomi. Asker var første kommune som tok i bruk FNs bærekraftsmål i styringen av kommunen. Klima- og miljøhensyn er derfor en integrert del av all politikkutvikling i Asker. Slik skal det fortsette å være.
Dette vil vi gjøre:
- Balansere hensynet mellom vekst og vern i arealpolitikken og ta vare på Askers unike naturmangfold.
- Fortsette å være en foregangskommune i å ta i bruk ny klima- og miljøvennlig teknologi.
- Stille krav i offentlige byggeprosjekter til bruk av klimavennlige byggematerialer.
- Være blant de beste kommunene på energieffektivisering i egne bygg og byggeprosjekter.
- Kommunale byggeplasser skal være utslippsfrie innen 2025.
- Være pådriver for at kommunen informerer og motiverer innbyggere til å redusere matsvinn og vannforbruk og til å velge mer klimavennlig og kortreist mat.
- Vri kommunens innkjøp i grønnere retning ved større bruk av lokale leverandører.
- Sikre gode arealer for, og legge til rette for, kortreiste løsninger for resirkulering, ombruk og deponering.
- Legge bedre til rette for utvikling av mer miljøvennlige og mindre arealkrevende boformer, som mikrohus og ulike typer bofellesskap.
8. Vi vil ta vare på Askers blå og grønne kulturlandskap
Marka, fjordene, jorder, kulturlandskap, vassdrag og friområder utgjør kommunens blågrønne særpreg og gjør Asker til et godt sted å bo og leve for folk i alle aldre. Det skal være god balanse mellom vekst og vern i arealpolitikken slik at vi tar vare på Askers naturgitte og historiske kvaliteter, samt vårt unike naturmangfold. Det samme gjelder balanse mellom rekreasjon og bruk av fjorden og kysten. Basert på kunnskap skal vi ta godt vare på både livet under vann og livet på land. Alle skal ha tilgang til kystlinjen, til kommunens fantastiske strender, og til å bruke fjorden aktivt. Høyre ønsker en streng forvaltning av strandsonen. Samtidig vil vi respektere eiendomsretten, bryggerettigheter og at bebyggelse langs fjorden har en historie.
Dette vil vi gjøre:
- Jobbe iherdig for å redusere skadelige utslipp i Oslofjorden og vassdragene, gjennom blant annet rensetiltak, vernetiltak og holdningsskapende arbeid.
- Jobbe for en sammenhengende kyststi langs hele Askers kystlinje, samt tilrettelegge for flere turstier og smett (små snarveier).
- Gjøre tilgjengelig mest mulig av strandsonen for allmenheten gjennom oppkjøp og avtaler med private.
- Legge til rette for flere miljøsertifiserte strender og marinaer, samt at strender og badeplasser har god fremkommelighet av høy standard
- Legge til rette for flere båtplasser og gjesteplasser på allerede eksisterende båthavner.
- Gjøre flere øyer i Askers skjærgård mer tilgjengelig for friluftsliv inspirert av utviklingen av Håøya.
- Vurdere flere vernesoner for hummer.
- Asker Høyre vil motsette seg endring av skipsleden i Drøbaksundet.
- Bevare Askers identitet med kultur- og bomiljøer, rekreasjonsområder og grønne lunger innenfor byggesonen, samt løkker og skogholt i nærmiljøene.
- Bevare og tilgjengeliggjøre viktige frilufts- og rekreasjonsområder.
- Ta vare på større og sammenhengende jordbruksområder.
- Videreutvikle kommunens plan for natur og artsmangfold.
- Sikre et levende og bærekraftig landbruk.
- Legge til rette for en sammenhengende skitrasé fra Tofte til Solli.
- Etablere en insentivordning for å rydde søppel, brukne trær og annet langs vassdragene for å bedre ferdsel, sikre dyreliv, samt hindre flom.
- Beholde Askerparkens grøntareal.
- Sikre at en fremtidig sentrumsutvikling på Føyka-området gjøres innenfor prinsippet fra gjeldende regulering, om at minst halve arealet bevares som åpent areal for grønt og frilufts/idrettsformål.
9. Vi vil jobbe for miljøvennlig transport og trygge veier
Vi trenger bedre og mer helhetlige samferdsels- og kollektivløsninger. Asker Høyre vil jobbe iherdig for ny E-18 fra Lysaker til Drengsrud og bussfremkommelighet på Røykenveien, Slemmestadveien og gjennom Oslofjordtunellen. Det må bli enklere å velge kollektivt. Asker Høyre vil jobbe for et styrket tilbud med buss, tog og båt, legge til rette for flere innfartsparkeringsplasser og utvikle sykkelveinettet. Kollektive transportløsninger skal være basert på nullutslippsteknologi eller klimanøytral energi, som f.eks. elektriske hurtigbåter på fjorden. Asker Høyre vil jobbe opp mot fylkeskommunen for å få til bedre rutetilbud sør i kommunen, mer fleksible billettyper og maksimalt to takstsoner fra Oslo uansett hvor i kommunen man reiser fra/til.
Dette vil vi gjøre:
- Sikre at alle har en trygg skolevei.
- Jobbe for flere direkte bussruter fra Asker syd inn mot kollektivknutepunktene (særlig mot Asker sentrum).
- Jobbe for økt rutetilbud og flere anløpssteder for hurtigbåtene. Gjøre hurtigbåt til den nye grønne kollektivaksen.
- Jobbe for å innføre ekspressbuss gjennom Oslofjordtunellen.
- Legge til rette for gode innfartsparkeringsplasser langs kollektivaksene, samt flere ladestasjoner for el-bil.
- Jobbe for bedret bussfremkommelighet langs Slemmestadveien og Røykenveien.
- Fortsette å jobbe for en komplett E-134 med tuneller i begge ender, nytt løp i Oslofjordtunnelen og at E-134 Dagslett til E-18 realiseres.
- Jobbe for rettferdige og effektive takstsoner, samt månedskort som er tilpasset dagens jobbmarked.
- Jobbe for en sykkelvei fra Asker sentrum via Heggedal og Røyken til Spikkestad.
- Videreutvikle smart mobilitet i større deler av kommunen.
10. Vi vil styrke fellesskapet i Asker og føre en politikk for inkluderende lokalsamfunn og gode bomiljøer
I Asker skal du trives og ha det bra uavhengig av hvor i kommunen du bor. Tjenestene skal være lett tilgjengelige for alle. Gode lokalsamfunn bygges nedenfra av enkeltmennesker, lag og foreninger. For å sikre gode bomiljøer vil vi fortsette utviklingen av våre tettsteder med et mangfold av kultur, handel og service. Asker Høyre vil videreutvikle nærdemokratiske ordninger, som sikrer at lokale stemmer høres. Deltagelse og aktivitet bidrar til mer innenforskap. Vi tror rett og slett at mange har mye å bidra med. Tettstedene skal ha lokale innbyggertorg med universelt utformede møteplasser der man kan treffes på tvers av generasjoner. Her skal det være servicetjenester for innbyggerne og lokaler for flerbruk, som ungdomstilbud og seniorsentre. Frivilligheten skaper glede, trivsel og knytter lokalsamfunn sammen. Derfor er Asker Høyre opptatt av å legge til rette for, og støtte, frivillig arbeid.
Dette vil vi gjøre:
- Bidra til at innbyggere, lag og foreninger over hele kommunen, opplever at Asker er en kommune med likeverdige og gode tjenester.
- Sikre at innbyggertorgene er gode møteplasser for sosial aktivitet og også for møter mellom innbyggere, frivillige organisasjoner, politikere og kommunens administrasjon.
- Videreutvikle måter og metoder for å styrke lokaldemokratiet, øke deltakelsen og løse utfordringer sammen, som blant annet det digitale innbyggerpanelet, oppgaveutvalg og dialogmøter.
- Styrke Askers kulturarv gjennom å videreføre samarbeid og støtte til museer, lokale festivaler, lag og foreninger.
- Styrke samarbeidet mellom kommunen og frivilligheten slik at nye innbyggere raskere blir integrert i sitt nærmiljø.
- Forankre “Aktive lokalsamfunn” som en samarbeidsmodell mellom idrett og skole, hvor målet er å styrke trygghet, tilhørighet og fellesskap i lokalsamfunnet.
- Sikre at skolebygg og andre passende kommunale lokaler stilles til disposisjon for frivilligheten.
- Jobbe for å få forutsigbare økonomiske rammer til frivillige organisasjoner som kan vise til gode inkluderingstiltak over tid.
- Ha en boligpolitisk strategi som sikrer en variert bolig- og befolkningssammensetning i hele kommunen.
- Legge til rette for at det bygges flere boliger som førstegangsetablerere og barnefamilier har råd til.
- Kommunen skal legge til rette for nye modeller for å sikre rimelige botilbud slik som “Leie til eie” og andre finansieringsformer spesielt tilpasset førstegangsetablerere.