Drammen får en ny sentrumsnær bydel på Godsløkka
Drammen kommunestyre vedtok nylig områdeplanen for Kreftings gate og Grønlandskvartalet – et prosjekt som vil transformere jernbaneområdet på Strømsø til en moderne bydel med boliger, næring og byrom.

Høyres gruppeleder Kristin Surlien er svært fornøyd med at planen endelig er vedtatt.
– Dette er av stor betydning for Drammen, og markerer starten på en spennende transformasjon av et sentrumsnært område fra banebasert infrastruktur til et attraktivt by- og bomiljø, sier Surlien.
Levende bymiljø på tidligere jernbaneområde
Når Vestfoldbanens oppgradering til dobbeltspor mellom Drammen og Kobbervikdalen står ferdig i 2025, blir det ikke lenger behov for å bruke området til jernbanerelatert virksomhet. Dette frigjør store arealer til byutvikling.
– Planen legger til rette for utvikling av en variert og bymessig bebyggelse med hovedvekt på boliger, men også kontorer, sentrumsfunksjoner og tjenesteyting. Dette vil bidra til å skape et levende og dynamisk bymiljø som både nåværende og fremtidige innbyggere kan nyte godt av, understreker Surlien.
Prosjektet omfatter tre delområder: Grønlandskvartalet, Godsløkka og Smithestrøm park. Bebyggelsen vil variere fra 3-10 etasjer, med lavere bebyggelse mot Nybyen og høyere bygg mot jernbanen og Kreftings gate.
Sikret pendlerparkering
En sentral del av diskusjonen rundt planen har dreid seg om pendlerparkering. Dette har vært viktig for Høyre å få på plass.
– Høyre har vært tydelige på at vi fortsatt vil ha pendlerparkering i nærhet til jernbanestasjonen. Sammen med Arbeiderpartiet, Senterpartiet, KrF og Pensjonistpartiet fremmet vi et tilleggsforslag som sikrer at Bane NOR ivaretar behovet for pendlerparkering i Drammen, forteller Surlien.
Kommunestyret vedtok at det skal etableres parkeringsløsninger for togpendlere innenfor planområdet for 227 plasser, enten på terreng eller i parkeringsanlegg. Alternativt må tilsvarende plasser fremskaffes utenfor planområdet.
– Nå må Bane NOR ha fått med seg at politikerne i Drammen vil ha pendlerparkering i byen, slår Surlien fast.
Kulturminner bevares
Reguleringsplanen sikrer at viktige kulturminner i området blir bevart. Dette gjelder blant annet den gamle godsterminalen fra 1909 og gangbroen «Kamelen» fra 1938, begge med høy verneverdi.
Planen legger også opp til et nettverk av nye gang- og sykkelforbindelser som vil gjøre området mer tilgjengelig og attraktivt for alle.
– Denne planen tikker av på så mange mål for hvor vi ønsker at Drammen skal gå, avslutter en fornøyd Kristin Surlien.
