Nei til nedleggelse av Renåvangen
Joakim Ekseth holdt appell på markeringen mot nedleging av Stiftelsen Renåvangen. Etter 37 år med vellykket og etterspurt behandlingsvirksomhet, må Renåvangen rehabiliteringssenter nå legge ned driften, dette på tross for at plassene er helt fullt utnyttet. Les hans appell
Hei alle sammen, venner av Renåvangen.
Mitt navn er Joakim Ekseth og jeg er gruppeleder for Høyre i Fylkestinget i Innlandet. Først vil jeg hilse fra vår Stortingsrepresentant, Anna Molberg, som dessverre ikke kunne stille i dag, da hun er på reise til Danmark med Arbeids- og sosialkomiteen.
Etter 37 år med vellykket og etterspurt behandlingsvirksomhet, må Renåvangen rehabiliteringssenter nå legge ned driften fordi de ikke nådde opp i anbudsprosessen til Helse Sør-Øst.
Dette til tross for at plassene er helt fullt utnyttet og at det er lange ventelister for å få komme inn. Det virker som anbudskriteriene er i overkant firkantede og ikke tilpasset det mangfold som sårbare ruspasienter har behov for.
Det stilles blant annet krav om at behandlingen skal egne seg for alle, også de som ikke snakker norsk. Nettopp dette at behandlingssituasjonen på Renåvangen ikke egner seg for bruk av tolk, skal være begrunnelsen for at Renåvangen har blitt avvist fra anbudskonkurransen.
Vår stortingsrepresentant, Anna Molberg, har stilt to skriftlige spørsmål til Statsråden om denne saken.
Av svarene fra statsråden fremkommer det at det er «endret faglig innretning i den kommende anskaffelsen sammenlignet med dagens avtaler«. Statsråden utdyper at det er et ønske om kortere oppholdstid og med større bruk av flere kortere behandlinger. Dette underforstått i motsetning til den langvarige og helhetlige behandlingen som Renåvangen tilbyr.
Behandlingstilbudet her på Renåvangen legger stor vekt på terapigrupper og andre former for relasjonell samhandling mellom mennesker. Denne formen for terapi egner seg dårlig for mennesker med manglende norskkunnskaper, da bruk av tolk vil virke forstyrrende på den praktiske gjennomføringen.
Det store spørsmålet er imidlertid om det kun var kravet til tolketjenester som var avgjørende, eller om det egentlig er idelogisk allergi mot private og ideelle aktører som ligger bak?
Rusomsorgen i Norge har svekket seg vesentlig etter at Støre-regjeringen tok over. 400 døgnplasser er planlagt lagt ned nasjonalt, hvorav regjeringen snart kan kvittere ut 28 plasser fra Rendalen.
Regjeringen sier de vil ha mer poliklinisk dagbehandling og mer behandling i helseforetakenes egenregi. Det er ikke dette ruspasientene trenger. Regjeringens politikk vil gjøre ruspasientene til svingdørspasienter fremfor å gi de trygget og kontinuitet hos private og ideelle behandlere, som her på Renåvangen.
Da Støre-regjeringen la ned fritt behandlingsvalg, lovet de at de gode private og ideelle aktørene skulle få fortsette. Det var tydeligvis bare tomme ord og spill for galleriet. Hundrevis av døgnplasser legges nå ned, fagmiljøer forsvinner og en sårbar gruppe mennesker vet ikke hva slags behandlingstilbud de kan vente seg. Hadde Høyres system med fritt behandlingsvalg ikke blitt skrotet av Støre-regjeringen, hadde ikke dette skjedd!
Jeg er oppriktig trist og lei meg på vegne av Renåvangen! Her får pasientene et godt tilbud med fysisk aktivitet, samtaleterapi og utendørsaktiviteter i disse flotte omgivelsene. Alle skjønner at det tilbudet som gis her gjør disse sårbare pasientene godt. Samtidig gjør beliggenheten her i Rendalen at avstanden til de miljøene som mange av pasienten kommer ifra, blir så lang at de holder seg borte fra det lenge nok til at terapien virker.
Å kaste dette tilbudet på båten bare fordi det er uhensiktsmessig å gjennomføre denne behandlingen ved hjelp av tolk blir for meg totalt uforståelig, ulogisk og feilslått.
Ja, vi må også ha behandlingstilbud til de som ikke snakker norsk, men vi har også mange som snakker norsk og som har stor nytte av denne behandlingen. Det bør derfor ikke være et enten eller, men et både og!
Regjeringen har åpnet for å «vurdere» en tilleggsanskaffelse hvis de ser behovet for det. Det håper jeg inderlig at de gjør, slik at Renåvangen kan søke på nytt.
Stortinget har vedtatt at endringene ikke skal gå utover tilbud, men nå gjør det det! Regjeringen og helseministeren må derfor nå lytte!
Høyre kan ikke akseptere en rasering av rusfeltet og at betydelig kompetanse med lang erfaring forsvinner på ideologiens alter.
Høyre ber innstendig helseministeren sørge for at denne sterkt etterspurte behandlingen i disse fantastiske omgivelsene får fortsette å hjelpe noen av våre mest sårbare medmennesker i fremtiden også.
Vi trenger flere alternativer i rusomsorgen fremover, ikke færre!
Takk for meg!