Regjeringens politikk – en fallitterklæring for bedrifter og arbeidsplasser

Stortingsrepresentant Anna Molberg (H) er bekymret for bedriftene i Innlandet. Her kan du lese hva hun skrev i Oppland Arbeiderblad denne uken.

Debattinnlegg av Anna Molberg, Stortingsrepresentant fra Hedmark valgkrets:

Vi er flere som har lest HA sine historier om sentrale bedrifter som sliter økonomisk, og som har den følge at ansatte må gå.

Først ut var Furnes Jernstøperi som permitterer 33 ansatte og 13 vikarer får ikke fornyet kontrakten sin. Jiffy Products og slakter Brovold på Stange måtte gjøre det samme, og sist ut var Moelven ByggModul som legger ned avdelingen på Hjellum.

Det betyr at 50 ansatte mister jobben.

Innlandet er ikke alene, for dette skjer over hele landet akkurat nå. Hovedårsaken er som kjent høye strømpriser, men også prisstigninger på alt annet i samfunnet.

Ingen regjering ønsker dette hverken for folk eller bedrifter. Heller ikke Vedum og Støre.

Men det må være lov å spørre hvorfor den sittende regjeringen ikke kan levere en bedre strømstøtteordning og samtidig innfører høyere skatter og nye rigide regler i arbeidslivet.

Summen av regjeringens politikk gjør en vanskelig situasjon mye verre for næringslivet og ansatte.

Strømstøtteordningen for næringslivet skulle omfatte 20.000 bedrifter, ifølge næringsministeren. Innen søknadsfristen var omme var det bare rundt 1.000 bedrifter som kom inn under ordningen for å få kontanter til å betale strømregningen.

Det varslede fastprisavtalesystemet ser ikke ut til å fungere, og som en ekstra nyttårsgave kommer høyere formuesskatt (som bedriftseiere betaler fordi de har verdifullt produksjonsutstyr, blant annet) og en høyere arbeidsgiveravgift på ansatte som tjener over 750.000.

Som om ikke det var nok, vedtok regjeringspartiene med støtte fra SV og Rødt nye innstramminger og forbud mot innleid arbeidskraft fra bemanningsbransjen.

Dette til full jubel fra LO. Konsekvensen av dette er at bemanningsselskapet Adecco nå sier opp 600 faste ansatte, ifølge Dagsrevyen på søndag.

Aftenposten meldte i romjulen at tre polske bygningsarbeidere får sparken fordi de ikke lengre kan leies inn, og Dagsavisen fortalte like før jul at bedriften CBA Fagformidling i Oslo måtte la 120 ansatte gå.

Mer enn 50.000 mennesker i Norge har fast jobb i et bemanningsbyrå, og det har vært inngangen til arbeidslivet for mange.

Selv ble jeg nylig kontaktet av en fortvilet entreprenør som ikke turte å melde seg på en anbudskonkurranse fordi han fryktet at med de nye innleiereglene, så ville han ikke kunne skaffe nok folk til byggeprosjektet.

Høyre foreslo i Stortinget at flere bedrifter skulle omfattes av strømstøtteordningen og at flere bedrifter burde kunne få mer.

Dette ville betydd noe for blant annet Furnes Jernstøperi, Jiffy Products, Brovold og Moelven.

Med mindre det skjer et mirakel og fastpris-regimet til regjeringen plutselig ser ut til å fungere, kommer Høyre til å foreslå en bedre strømstøtteordning for å hindre at flere bedrifter må ty til oppsigelser og permitteringer.

Vi har satt av fem milliarder kroner til dette i vårt alternative statsbudsjett (mot mindre oljepengebruk), og vi går i gang på nyåret med å foreslå en bedre måte å søke støtte på.

Dette ønsker vi å gå i dialog med næringslivet om, slik at en best mulig ordning kan foreslås i Stortinget.

Høyre har også foreslått å senke formuesskatten, reversere økningen i arbeidsgiveravgift og vi stemte selvsagt mot forbudet mot innleie fra bemanningsbransjen.

Vedum og Støre må se totalen av hindringer deres regjering pålegger folk og bedrifter.

Mange bekker små, gjør som kjent en stor å. Summen av alt er ikke til å leve med.