Boliger til unge med særlige behov
Nes kommune vurderer nå flere løsninger for å sikre boliger til unge med særlige behov, blant annet nybygg og samarbeid med private aktører. Målet er å finne fleksible og økonomisk bærekraftige løsninger i tett samarbeid med foresatte og Husbanken.

I kommunen ser man på ulike løsninger for å dekke dagens og fremtidens behov. En mulighet er i Runniveien 15, hvor Linstow AS bygger 30 omsorgsboliger for personer med kognitiv svikt. Men dette kan ta tid, da Husbanken stiller krav om at det må bygges ordinære boliger før nye omsorgsboliger kan godkjennes.
Et annet forslag som har vært nevnt er Runni gjestegård, som snart legges ut for salg. Bygget vurderes dog som lite aktuelt fordi det trolig ikke vil godkjennes for husbankfinansiering, men det kan være mulig å benytte startlån.
Et eksempel til inspirasjon er en film fra Husbanken om foreldre som realiserte et boligprosjekt sammen med kommunen. Smibakken borettslag – Husbanken.
– Den modellen ønskes også brukt her: finne egnet tomt, kommunen som byggherre og de unge kjøper egen seksjon ved ferdigstillelse, forteller varaordfører Harald Johansen.
Fordelen med at kommunen står som byggherre er lavere boligkostnader, grunnet merverdiavgiftskompensasjon og investeringstilskudd på opptil 1,7 mill. kroner per bolig. Boligkontoret i Nes tilbyr økonomisk vurdering for hver ungdom, og per i dag kan en ung ufør vanligvis betjene lån på rundt 2,1 mill. kroner.
Kommunen planlegger en åpen og uforpliktende markedsdialog før sommeren 2025, der utbyggere inviteres til å foreslå løsninger for boliger til unge med særlige behov. Foresatte involveres tidlig for å sikre medvirkning. Målet er å finne fleksible løsninger i samarbeid med offentlige og private aktører, samtidig som dialogen med Husbanken fortsetter.