Mange planer – hvor mange blir til handling

Vi ønsker at alle planer og rapporter skal merkes med samlet kostnad og om de er lovpålagte eller politisk ønsket. Det handler om å bruke ressursene våre klokt – slik at tiden og pengene faktisk kommer innbyggerne til gode.

Som lokalpolitiker i Nes opplever jeg, som mange andre, at sakspapirmengden vi skal gjennom i kommunestyret, formannskapet og generalforsamlinger stadig vokser. Vi får stadig nye rapporter, temaplaner og strategier – noen helt nødvendige, andre mindre åpenbart nyttige.

Det får meg til å stille spørsmålet: Hva av alt dette trenger vi egentlig? Hva koster ikke alle disse dokumentene å produsere?

Mye av det vi leser er selvsagt viktig, og en del er vi lovpålagt å ha. Dette skal vi selvsagt ha. Men vi bør samtidig tørre å spørre: Hvor mange av planene fører faktisk til handling? Og hvor mange havner bare i skuffen?

Vi bruker store summer og mye administrativ tid på å lage planer for klima, folkehelse, miljø, fornminner, næring, verdier, innovasjon og visjoner – samtidig som vi har kommuneplanen, økonomiplanen og et budsjett som skal være styrende. Det er en risiko for at vi lager flere planer enn vi har kapasitet til å følge opp. Noen av våre planer blir uansett omgjort eller tilsidesatt av statsforvalteren.

Lager vi en «planvask» så bestemmer administrasjonen eller statsforvalteren hvordan den skal se ut. I realiteten er det lite vi egentlig får gjort med alle disse dokumentene, og det er nærmest utømmelige og urealistiske føringer fra andre myndigheter. Kanskje bør vi i Nes gjøre som enkelte andre kommuner, og lage en “plan for planene” – en oversikt over hva vi har, hva vi må ha, og hva vi faktisk bruker. Vi må vurdere hvilke rapporter som er nødvendige og hvilke som mest er blitt en vane eller symbolske handlinger.

Det handler ikke om å være anti-kunnskap, men om å bruke ressursene våre klokt. Det vi bruker tid og penger på, bør komme innbyggerne til gode – i form av bedre tjenester, bedre beslutninger og mindre byråkrati.

Det er viktig at vi som lokalpolitikere får brukt tiden vår på det folk i Nes faktisk bryr seg om: Skole, barnehage, eldreomsorg, vei, et levende lokalmiljø, gode tilbud til barn og unge og trygghet – ikke å bruke timesvis på dokumenter med begrenset praktisk betydning.

Vi trenger ikke nødvendigvis færre planer – men vi trenger mer bevisste valg om hvilke vi prioriterer og hvordan de skal følges opp.

Konkret forslag fra Nes Høyre: «Alle planer, utredninger og rapporter skal merkes med samlet kostnad og om de er lovpålagte eller politisk ønsket».