En økonomisk realitetsorientering

De skifter altså syn fra sak til sak i løpet av samme møte. Det er for øvrig i god Senterpartitradisjon, partileder Vedum er jo rykende uenig med finansminister Vedum

Hans Kristian Sveaas

Øvre Eiker Senterparti har den senere tiden hatt et par oppsiktsvekkende innlegg i lokalpressen.

Sett i lys av den store krisen i kommuneøkonomien over hele landet, er det direkte misvisende når det lokale Senterparti påstår at regjeringen «heldigvis allerede» har sørga for en viss omfordeling mellom kommunene. I det virkelige liv, uten Vedumske briller, har over halvparten av norske kommuner en større økonomisk krise enn på mange, mange år.

Både «rike» og «fattige» kommuner sliter. Dette skjer på Senterpartiets vakt. Nåværende regjering har ikke engang fulgt nøye med på hva som skjer, noe som ble synliggjort av regjeringens innkalling til krisemøte vedrørende kommuneøkonomien, samme uke som statsbudsjettet ble lagt frem, et statsbudsjett uten midler av betydning til kommunene. Regjeringen følger ikke med i timen.

Tidligere har Øvre Eiker Senterparti skrytt av at de vil stanse skolenedleggelser i Øvre Eiker. Det merkelige er at ingen, verken administrasjon eller politiske partier har foreslått å legge ned en eneste skole.

Det som imidlertid er enstemmig vedtatt, flere ganger, med Senterpartiets stemmer, er at skolestruktur og skolegrenser skal vurderes, sett i lys av den økonomiske situasjonen. Øvre Eiker kommune ligger an til å bruke vel 40 millioner mer enn budsjettert i inneværende år, samtidig som skatteinntektene går ned vel 30 millioner i forhold til forventet.

Derfor har et enstemmig kommunestyre bedt kommunedirektøren snu alle steiner for å få en oversikt over hvor vi kan spare med minst mulig negativ effekt. Kuttforslagene foreligger ennå ikke.

Poenget er at vi må komme i balanse i løpet av få år, hvis vi skal unngå å bli satt under administrasjon av departementet (Robek). Det betyr at vi mister styringen av egen kommune. Det vil være resultatet av den langsiktighet, eller mangel på effektive tiltak, som Senterpartiet nå forespeiler oss.

I det siste formannskapsmøtet stemte fortsatt Senterpartiet for å snu alle steiner og gjennom å vedta den såkalte bruttolista stemte alle for at skolestruktur og skolegrenser skulle være med i vurderingen. Noen minutter senere stemte Senterpartiet (sammen med SV) mot at skolestruktur og skolegrenser skulle være med i vurderingen.

De skifter altså syn fra sak til sak i løpet av samme møte. Det er for øvrig i god Senterpartitradisjon, partileder Vedum er jo rykende uenig med finansminister Vedum både når det gjelder drivstoffavgifter, EØS-avtalen, EU-samarbeid og strømkabler til utlandet.