8. mars i Grenland er en dag for å feire kvinners prestasjoner, fremme likestilling og starten på neste års markering.
Vi må hele tiden tenke neste sak, neste trekk og neste kamp.

Foto av Tor Henrik Stensland
Tema i år er «Samhold med alle verdens kvinner.»
Samholdet! Det kan et øyeblikk ta pusten fra oss. Hvordan skal alle som ser likestilling som et grunnleggende prinsipp for å ha gode liv, rigge dette samholdet fremover?
Kvinner har styrke og mot til å vise solidaritet, samhold og samarbeid på tvers av kulturer, tradisjoner og samfunn. Samhold over landegrenser. Samhold i arbeidsliv, hverdagsliv og organisasjonsliv. I samholdet og mangfoldet jobber kvinner hver dag for å fremme saker som må løftes inn på den politiske arenaen. Samhold gjennom mangfold.
Samholdet handler om å støtte hverandre, dele ressurser og lære av hverandres erfaringer.
Vi lever i en tid hvor mange kjenner på uro for framtiden til jenter og unge kvinner. Kvinners rettigheter til å bestemme over egen kropp er under press mange steder i verden. Kvinner skal bestemme over egen kropp! Det må vi aldri gi opp og alltid kjempe for. Jenter skal ha lik mulighet som gutter til utdanning, arbeid, helsehjelp, være en stemme i offentligheten, familieplanlegging og yrkesvalg.
Fortsatt er kvinner over hele verden utsatt for alt fra kjønnsbasert vold og diskriminering, til manglende og ingen tilgang på skolegang, høyere utdanning og livsnødvendige helsetjenester. Millioner av kvinner og barn – i Ukraina, Gaza, Asia og land i Afrika, lever under ufattelig fattigdom og i grusomme krigsområder. Unge jenter i Afghanistan må avslutte skolegangen i en alder av 12 år. Unge bruder og tvangsekteskap blir skjebne for jentene. Kvinner og barn utsettes for seksuell vold i kriger. Flyktningleirer som mangler alt.
Kvinner over hele verden har kjempet for kvinners rettigheter til verdige og likeverdige liv, for likestilling og for bedre arbeidsforhold. Kvinner i Norge og verden forsetter å kjempe mot sosial kontroll, mot tvangsekteskap, mot vold i nære relasjoner, mot kjønnslemlestelse.
Dette må vi og neste generasjoner kvinner fortsette med. Utdanning av kvinner, kvinner i ledende posisjoner i inn- og utland, et sterkt internasjonalt samarbeid og støtte fra og samarbeid med organisasjoner som har kvinners rettigheter på dagsorden er avgjørende for å oppnå mer likestilling for fremtiden unge jenter og kvinner.
Kvinnedagen er også en dag for refleksjon, den skal og bør minne oss om de modige kvinnene som har banet vei for oss som lever i Norge i dag.
På slutten av 1800-tallet var det svært modige og sterke kvinner som krevde full likestilling både økonomisk og politisk. Stemmeretten for kvinner i 1913 var et viktig skritt mot likestilling og ga kvinner en stemme i samfunnets beslutningsprosesser.
Norsk Kvinnesaksforening ble grunnlagt i 1884. Venstrepolitikeren Hagbard Berner og Gina Krog var begge genuint opptatt av kvinners rettigheter og sto frem som tydelige skikkelser i kampen for kvinners stemmerett. Katti Anker Møller var en foregangskvinne som startet et utstrakt opplysningsarbeid og tok initiativ til en rekke sosialpolitiske reformer.
Historier om sterke og modige kvinner som har gjort en forskjell, gir oss inspirasjon og håp. Det er mange av dem i vår norske historie.
Alle kan bidra til å styrke samholdet blant kvinner gjennom å:
- Bli med i organisasjoner som arbeider for kvinners rettigheter og likestilling.
- Få kunnskap om kvinners utfordringer og dele denne kunnskapen med andre.
- Støtte kvinner i ditt lokalsamfunn og vær en stemme for de som ikke blir hørt.
Den internasjonale kvinnedagen er en påminnelse om at vi alle har en rolle å spille i kampen for likestilling. Ved å stå sammen i solidaritet og støtte hverandre, kan vi skape en verden der alle kvinner har like muligheter og rettigheter. La oss feire denne dagen med stolthet og fornyet engasjement for å bygge et bedre samfunn for alle.
Gratulerer med dagen til alle kvinner!
v/ Thorild Osdalen
leder av 8.mars komiteen i Grenland.