KAN VI FÅ SYKEFRAVÆRET UNDER KONTROLL?

Halvor Berg-Hanssen (H) bystyrerepresentant og Nestleder i utvalg for helse og velferd

Blir jeg aldri lei av å snakke om sykefraværet? Nei, og det er en god grunn til det. Skien har et astronomisk høyt sykefravær, langt over landsgjennomsnittet på 5,8 %. Dette er en belastning for den sykmeldte, kollegaene, tjenestetilbudet og ikke minst kommunens økonomi.

For å sette det i perspektiv: Skien kommunes overforbruk på over 140 millioner kroner hadde vært borte om vi hadde hatt et mer normalt sykefravær. Det er en utgift vi ikke kan ignorere.

VI MÅ SE PÅ ÅRSAKENE OG LØSNINGENE

Sykefravær er komplekst, men én ting er sikkert: Løsningen er ikke bare å ansette flere folk. Vi må forstå hva som utløser dette fraværet. Er det tilfeldig hvem du jobber med? Er lederne for fraværende? Er det blitt for lett å sykmelde seg? Vi må våge å ta debatten.

GOD OPPFØLGING ER NØKKELEN

Løsningene finnes. Dette handler ikke om å jage syke folk tilbake på jobb, men om å skape en arbeidsplass hvor folk ønsker å være og vet at de blir sett og ivaretatt. Fastlegene må også ta ansvar. Vi kan ikke ha en praksis der sykmelding blir en «snarvei» til varig uførhet uten at andre tiltak er prøvd. Aktivitet hjelper ofte folk tilbake i jobb.

Derfor må vi ha tett oppfølging, stabile team og en bedriftshelsetjeneste som er uavhengig nok til å ivareta både arbeidstaker og arbeidsgiver.

NOEN FÅR DET TIL – HVORFOR IKKE SKIEN?

I et tidligere innlegg etter bystyremøtet 6. mars 2025 skrev jeg:

«Jeg tar det hele og fulle ansvaret for Skien kommunes skyhøye sykefravær. For sykefravær er et ledelsesansvar, og ledelsen starter hos oss politikere, vi som sitter i bystyret. Det er vi som har det overordnede ansvaret.»

Det mener jeg fortsatt. Ansvaret for å få ned sykefraværet starter hos oss politikere, men det slutter ikke der. Alle har et ansvar. Og vi vet at det er mulig å lykkes.

Bydel St. Hanshaugen i Oslo med 40.000 innbyggere, har vist vei. Med rundt 100 ansatte i hjemmetjenesten har de hatt et sykefravær på smått utrolige 1,74 % i første halvår av 2024. Noen kvartaler har de til og med hatt 0 % sykefravær. Hvordan har de fått det til?

Bydelen har tatt grep:

  1. Alle ansatte snakker om hvordan sykefravær påvirker dem og arbeidsplassen.
  2. Det er sjefen til sjefen som tar samtalen når noen er sykmeldt.
  3. Hvis du er syk (f.eks. forkjølet), tilbys du administrative oppgaver istedenfor å være helt borte.

Dette er enkle, men effektive grep. Og de virker over tid, det viser resultatene fra bydel St. Hanshaugen

INGEN QUICK FIX – VI MÅ TA FELLES ANSVAR

Dette handler ikke om å skylde på noen, det handler om å ta ansvar. Arbeidsgivere, fagforeninger, fastleger og ansatte må alle bidra. Vi må skape en kultur der det er normalt å ta vare på seg selv og hverandre. Sykdom er privatsak. Sykefravær er ikke det.

Det er nok av sykdomsfaenskap, om du ikke også skal bli syk av å gå på jobb også !

Vi har ikke råd til å la dette fortsette. Ikke for den enkelte , ikke for tjenesten og ikke for velferdssamfunnet vårt.