Valgfrihet i eldreomsorgen

Høyre er opptatt av en verdig eldreomsorg, og å gi de eldre valgfrihet. Fordi våre eldre fortjener det beste.

De ansatte er til for innbyggerne, ikke omvendt. Det er i stater som vi i Norge ikke vil sammenligne oss med, at innbyggerne er til for staten.

Line Gundersen i Fagforbundet skriver at vi må aldri glemme at politikerne er de øverste lederne og arbeidsgivere til kommunens ansatte, det har hun selvsagt helt rett i. Men så glemmer Line Gundersen, som på vegne av sine medlemmer i Fagforbundet skal jobbe for deres rettigheter, at politikerne har ansvaret for helheten, også lovpålagte tjenester og alle de andre tjenestene som kommunen yter til enhver tid. Hun skriver videre i sitt svar at hun ønsker ledere som ser de ansatte, lytter og verdsetter dem, betyr det at kun kommunale ledere gjør dette Line Gundersen?

Jeg er overbevist om at også private bedrifter og deres ledere gjør det på en utmerket måte, hver dag. Godt lederskap og trivsel på arbeidsplassen er viktig både på offentlige og private arbeidsplasser, statistikk viser at det er faktorer som også senker sykefraværet. I Norge er det kjent at sykefraværet er høyere i offentlig enn i privat sektor generelt. Særlig kommunal sektor er det høyt sykefravær. Det kan selvsagt skyldes at arbeidet i offentlig, og særlig i kommunal, sektor har en annen karakter enn det som utføres i privat regi. Men det er verdt å merke seg at det ser ut til å være en vedvarende forskjell i sykefraværet også mellom private og kommunale aktører som utfører samme type arbeid. Vi har høyt sykefravær i Skien kommune, spesielt innen helsesektoren.

Videre argumenterer Gundersen med lønn og vilkår, og at våre skattepenger skal gå til velferd, men det må da være bedre at alle våre eldre får den verdige eldreomsorgen som de fortjener? Og selvsagt valgfriheten, at Kari og Ola kan bytte tilbyder hvis de ikke er fornøyde. Hun mener kommunens ansatte må ta den regningen, jeg er av den oppfatning at slik svartmaling av private er ødeleggende. Ansatte er selvsagt en svært viktig faktor i en slik prosess, og deres innsats og engasjement er av stor betydning for kvaliteten på tjenestene som ytes.


For at en konkurranseutsetting skal bli vellykket, er det derfor avgjørende at medarbeiderne er positivt innstilt. God medarbeiderinvolvering er et virkemiddel for å oppnå en slik positiv innstilling. Et vellykket resultat av konkurranseutsetting er derfor kritisk avhengig av at de ansatte involveres i endringsprosessene og får eierskap til nye organisatoriske løsninger. Motivasjonen for konkurranseutsetting er ofte et ønske om å redusere kostnader uten at dette påvirker kvaliteten i negativ retning eller gir ulemper for de ansatte.

Endringer i måter å organisere virksomhet på er en naturlig del av konkurranseutsetting, men det legges som oftest betydelig vekt på at dette skal skje uten negative konsekvenser for ansatte som berøres. Ansatte i offentlige tjenesteområder som konkurranseutsettes, overføres i mange tilfeller til nye driftsoperatører. Normalt forutsettes det at de nye operatørene skal tilby de ansatte de samme lønnsvilkårene som de tidligere hadde, ut den gjeldende tariffperioden. Konkurranseutsetting gir imidlertid som oftest endringer i de øvrige arbeidsvilkårene, som for eksempel arbeidstid, arbeidsoppgaver og medbestemmelsesmulighet. Det betyr ikke at ansattes arbeidsforhold og betingelser er uviktige. For eksempel er det god grunn til å tro at fornøyde ansatte gir gode tjenester, det er heller ingen grunn til å tro at private aktører automatisk vil tilby dårligere arbeidsbetingelser enn offentlige.

Private aktører som deltar i en konkurranse der kvalitet og brukeropplevelse avgjør hvem som vinner frem, vil ha insentiver til å tiltrekke seg dyktige ansatte, og sørge for at de er fornøyde. Da må de tilby lønn og andre vilkår som gjør at de får tak i disse ansatte. I Norge baserer vi oss på et fritt arbeidsmarked. Dersom lønns- og arbeidsvilkårene for eksempel i helse- og omsorgssektoren generelt eller ved et enkelt sykehjem spesielt synker, kan studenter og potensielle arbeidstakere søke seg til et annet yrke eller en annen arbeidsplass.

Også vil jeg minne Åge Eriksen på at når offentlige virksomheter gjør feil, får det sjelden slike alvorlige konsekvenser for de involverte. I etterkant av Adecco-saken viste det seg at Trondheim kommune også hadde drevet med omfattende brudd på arbeidsmiljøloven. Trondheim kommune ble politianmeldt av Arbeidstilsynet, og saken endte med et forelegg på 200.000 kroner til kommunen, et forelegg som betales av skattebetalerne. Det er selvsagt ikke akseptabelt at et selskap bryter loven, og saken fikk da også svært alvorlige konsekvenser for selskapet. Først mistet det kontraktene sine med Oslo kommune om sykehjemsdrift, og deretter besluttet det å avvikle sin sykehjemsdrift i Norge.

Ja, jeg og Skien Høyre ønsker å konkurranseutsette eldreomsorgen, i første omgang vil Skien Høyre konkurranseutsette en etasje av det nye sykehjemmet, for bla å sammenligne kvalitet. Vi vil ha valgfrihet mellom kommunale og private på bistand i hjemmet/hjemmehjelp. Konkurranseutsetting av hjemmesykepleie er ikke foreløpig gjort i Norge, men i Sverige er det en konkurranseutsatt tjeneste som er vel motatt hos våre naboer. Det er ingen som setter spørsmålstegn ved tilbudet når det ikke er noen konkurranse.

Vi er opptatt av en verdig eldreomsorg, og å gi de eldre valgfrihet. Fordi våre eldre fortjener det beste. Venstresiden har en formening om at det er galt å tjene penger på omsorg. Det at noen tjener penger på at noe er bra, det mener jeg er positivt. For det betyr at noen står på hver eneste dag for å få til den beste omsorgen. Hvis de ikke gjør det, så taper de penger. Det er det beste incentivet for å gjøre det best mulig på jobb. Konkurranse er skjerpende og skaper bedre tjenester.

Jeg vil ikke svartmale norsk eldreomsorg, men det er for mange eksempler som dukker opp med jevne mellomrom som viser at det ikke er bra nok, selv om det også er mye bra, skal den æren tillegges alle sykepleierne, hjelpearbeiderne og helsefagarbeiderne som står på hver eneste dag med de stramme ressursene de har fått til rådighet, de gjør så godt de kan, det er jeg helt trygg på, men de kan ikke trylle, ansvaret ligger hos de som bevilger ressursene, oss politikere. Eldreomsorgen burde vært bedre, og det vil Skien Høyre gjøre noe med ved å bla ansette flere varme og faglige hender tilbake i eldreomsorgen i Skien.