FNs Holocaust-dag 27. januar
Den 27. januar, på årsdagen for frigjøringen av konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau, markeres den Internasjonale Holocaust- dagen. Det er altså 80 år siden i dag at styrker fra den Røde Armè frigjorde ca 7000 overlevende fangene i den største av konsentrasjonsleirene, Auschwitz-Birkenau. Denne dagen minnes man verden over de seks millioner jødiske ofrene for Holocaust og millioner av andre ofre for nazistenes forfølgelse.
Vi ser en alarmerende økning av antisemittisme rundt om i verden. Det er derfor viktigere enn noen gang å anerkjenne og fortelle, igjen og igjen, historien om Holocaust når vi minnes ofrene og hedrer de overlevende fra denne skampletten av verdens historie. I en Ipsos undersøkelse nylig, fremkom det at antallet voksne med antisemittiske holdninger har doblet seg på ti år. En av fem i undersøkelsen hadde ikke hørt om Holocaust. Det er positivt at Norge er blant landene med minst utbredelse av slike holdninger; kun 8 prosent av norske voksne har sterke negative holdninger til jøder, men for første gang på mange år ble det målt en økning i antisemittiske holdninger også her.
For det pågår en forferdelig krig i Midtøsten, og bilder og inntrykk derfra har berørt oss alle. Men, det er ingen motsetning mellom å ha sympati med partene på begge sider av krigen, og å markere denne viktige historiske dagen. Jøder generelt skal ikke holdes ansvarlig for Israels politikk.
Tidsvitnene fra krigen har fortalt om grusomhetene som ble satt i system. Disse historiene skal minne oss og fremtidige generasjoner om konsekvensene av undertrykkelse. Kunnskapen om Holocaust må spres for å hjelpe oss å forstå alvoret som ligger i fremveksten av destruktive og undertrykkende ideologier. Kunnskapen må bringes videre til dagens oppvoksende slekt, og her spiller skole og utdanningsinstitusjonene en viktig rolle. Vi må aldri slutte å snakke høyt om historien, fordi den er en påminnelse om hvor raskt hat og fordommer kan spre seg og eskalere til urett, vold og død.
Emilie C. Schäffer
Høyre
De vedlagte bildene viser en fjern slektning av meg, Sàndor Sonnenfeldt som ble drept i Auschwitz i -44.

