Politikk teller – 17 tall som oppsummerer den siste uka

Politikere er eksperter på å bruke store ord til å selge gode intensjoner. Nå er hverdagen tilbake i norsk politikk, og det er på tide å vurdere den politiske situasjonen med et langt mer presist og sannferdig virkemiddel; tall.

Bystyremedlem i Kristiansand, Amalie Gunnufsen, skriver i Fædrelandsvennen om Hurdalsplattformen. (Foto: Høyre)

14. oktober fikk Norge en ny regjering. Den skal styre på Hurdalsplattformen, en politisk plattform som er full av gode intensjoner. Spørsmålet er hvor forpliktende den egentlig er?

Plattformen er full av kjent politikersjargong for å slippe å forplikte seg til å gjennomføre politikken de lovte i valgkampen. I plattformen skal den nye regjeringen «vurdere» 44 ganger, «utrede» 34 og «gjennomgå» 58 ganger. Plattformen mangler konkret politikk for å løse de store utfordringene.

For Agder er den nye regjeringen ekstra dårlige nyheter. Vi har en høyere andel som ikke fullfører videregående og en høyere andel arbeidsledige enn resten av landet. Den beste medisinen mot utfordringene våre er kunnskap i skolen. I plattformen er det 7 sider som handler om kunnskap. På de sidene nevnes «lesing», «skriving» og «regning» hele 0 ganger.

Regjeringen imponerer heller ikke oss sørlendinger noe særlig når det kommer til mannskapet. Fra å ha 1 statsråd og 3 statssekretærer har Agder nå fått 1 statssekretær. Regjeringsapparatet består enn så lenge av 66 personer. 1 av 66 utgjør 1,5 prosent. I Agder bor omtrent 6 prosent av Norges befolkning. Til sammenligning bor omtrent 3,6 prosent av Norges befolkning i Hedmark valgkrets. I den nye regjeringen får Hedmark 3 ministerposter.

Politikk er ofte en kamp om ressurser. Det er et drøss av gode formål i hele landet og for at Sørlandet skal få en så stor del av ressursene som mulig trenger vi at sørlendinger er med å bestemme over de store summene i nasjonens pengesekk. Hvis jeg skal driste meg til å bruke ord, vil jeg bruke dem på å understreke hvor viktig det er at Sørlandet ikke blir glemt. Ikke bare for oss som bor her, men for hele Norge.

Innen 2030 skal utslippene kuttes med minst 50 prosent. Agder har noen helt spesielle fortrinn som gjør at det er vi som bør ta den nasjonale ledertrøyen på veien mot et grønnere samfunn. Næringslivet på Sørlandet er innovativt og har allerede startet omstillingen. Kraftoverskuddet på Sørlandet kommer fra fornybar energi, og vi ligger nærme fastlands-Europa. Med vannkraft, batterier, offshore vind og karbonfangst og lagring bør Sørlandet være en viktig del av et nytt grønt industrieventyr. Da trenger vi at det investeres i landsdelen vår.

Jeg ønsker den 1,5-prosenten som representerer landsdelen vår all lykke til. Det er helt avgjørende at hun lykkes!