Høyre godtar ikke nedlegging av utasundsferga


Høyre vil opprettholde fergesambandet, og sier tydelig nei til å erstatte ferge med skyssbåt. 

–          Fergen er livsnerven til øysamfunnene, og en nedlegging av de daglige fergeavgangene vil ha store konsekvenser for øyene ytterst i havgapet. Det blir som å gå baklengs inn i fremtida, sier ordførerkandidat Monica Molvær.

Monica Molvær sitter i tillegg i fylkesutvalg og på fylkestinget.

–          Dette ligner nærmest på en tvangsavvikling av hele øysamfunn. Hvordan skal en for eksempel opprettholde gårdsdriften på Sandøya når det ikke går ferge lenger? Det vil jo være umulig å drifte videre dersom fergen erstattes av skyssbåt. Siste dagene har vi fått mange eksempel på hvor kritisk det er for å videreutvikle denne delen av kommunen vår, raser 2. kandidat til Ålesund Høyre Jessica Gärtner fra Harøya.


Fergesambandet har i dag flere daglige avganger, og benyttes av både fastboende og tilreisende. Til tider er antall biler og reisende så stort at fylkeskommunen har innført muligheten for plassbestillinger for fastboende. 

–          En har jo opplevd at fergen har vært så full at folk som bor på øyene ikke har fått plass. Den opplevelsen er stikk i strid med bildet som tegnes i forslaget fra fylkeskommunedirektøren, nemlig om at det er lite aktivitet på grunn av få fastboende, fortsetter Jessica Gärtner.

De siste årene har det vært en enorm satsing på øyene og mange ildsjeler som jobber for å skape aktivitet. Steffågardsdagene og Blåtimen er blant eksemplene som kulturarrangement som er kjent langt over kommunegrensene.

–          Det er dager og uker med alt for få fergeavganger i dette sambandet. Når det er arrangementer som for eksempel Blåtimen på Sandøya, kunne det gjerne vært både ekstra avganger og kanskje til og med en ekstra ferge. Det gjelder egentlig hele sommeren, sier Gärtner. 

Øyene er en kjent turistdestinasjon og vil bli enda mer attraktive i årene fremover.

–              Det er helt klart at det kommer til å bli enda flere turister, ikke minst nå når Nordøyvegen har åpnet, sier Molvær som selv har vært på sykkeltur på både Sandøya og på Ona-Husøya. 

–              Å erstatte fergen med skyssbåt vil jo sette en bomstopp for slike magiske opplevelser som jeg hadde sist da jeg var på sykkeltur her ute, og vil være stikk i strid med utviklingen av øyene som reiselivsdestinasjon. 

Molvær og Gärtner minner også om at det har kommet på plass flotte tilbud både for dagsturister og de som ønsker å tilbringe flere dager ute i havgapet. Det er så mye aktivitet her ute og det er så stort potensiale til å videreutvikle øyene som reiselivsdestinasjon at det gjerne kunne vært skyssbåt som et supplement til ferga, men aldri en erstatning.

–          Folk har jo våget å satse og vil skape aktivitet. For oss er forslaget som skal opp til behandling helt ubegripelig og vi skal gjøre alt vi kan for å stoppe det, avslutter Høyrepolitikerne.