Det gode liv i Aremark – midt i naturen

I HA på nett søndag 13. august kunne vi lese en virkelig god og gledelig artikkel som het «Fant drømmesmåbruket sitt i Aremark: – Ja, her skal vi bli gamle, forhåpentligvis».

Martin Engeset, ordførerkandidat for Aremark Høyre.

Saken dreide seg om det unge paret Bo André Nese (31) og samboer Marie (28) som solgte leiligheten sin i Oslo og kjøpte seg et småbruk i Aremark, med spennende og offensive planer for å satse. Slike tilflyttere må Aremark ha flere av. Det skaper vekst, utvikling og inntekter i kommunekassa.

Samtidig går denne saken rett inn i kjernen av hva Aremark skal og bør være. «Vi var lei storbylivet. Vi brukte byen mindre og lengtet ut mot naturen», sa paret.

Jeg er overbevist om at Aremarks fremste fortrinn er rik tilgang på vakker natur, med vassdrag, vakre jord- og skogbruksarealer og et rikt dyre- og fugleliv. Slike naturverdier vil bli stadig mer ettertraktet i årene som kommer og vil kunne friste mange til å gjøre som det unge paret fra Oslo, nemlig flytte til Aremark for å skape seg det gode liv. Uten kø, kaos, støy og forurensning – og galopperende boligpriser. Jeg har selv flyttet fra Sarpsborg til Aremark og funnet mitt paradis og kan ikke tenke meg noe bedre sted å bo. Er det noe Aremark først og fremst trenger så er det flere innbyggere. Dette gir økte overføringer fra staten i form av innbygger- og rammetilskudd, samtidig som skatteinntektene til Aremark vil øke.

For å utnytte våre naturgitte fortrinn i Aremark – denne vakre bygda – og tiltrekke oss flere innbyggere, er det tre avgjørende forutsetninger:

Vi må ta vare på den unike naturen vår

Aremark er på mange måter «en godt bevart hemmelighet». Selv blant mange østfoldinger er det mange som har et fjernt forhold til hvor Aremark ligger eller hvor flott det er her. Med vassdraget som bukter seg gjennom hele kommunen og videre oppover til Marker og Aurskog- Høland. Dette vassdraget som på mange måter overgår Telemarkskanalen. Med dette som utgangspunkt er det store muligheter til å skape spennende næring og arbeidsplasser knyttet til turisme og opplevelser, uten å ødelegge naturen. Bare se til Dals-Ed på svensk side hva de har fått til.

Å mene at en storstilt utbygging av industrielle vindturbinområder med tilhørende naturødeleggelser skal trekke flere innbyggere til Aremark, er både en alvorlig misforståelse og en synd mot fremtidige generasjoner.

Aremark må markedsføres på en helt ny og offensiv måte

Kanskje er vi ikke i stand til å se Aremark som den unike «perlen» som Aremark faktisk er. Kanskje «ser vi ikke skogen for bare trær?» Ett er i hvert fall sikkert: Den som framstiller seg som åtsel, er bare interessant for gribber. Hvorfor ikke lære av distriktskommuner som faktisk har lykkes med å tiltrekke seg nye innbyggere? Som for eksempel Fyresdal i Telemark. Der leide de for et par år siden inn influenseren @firgisle til å flytte dit og dokumentere det gode liv på landet. Visstnok skal Fyresdals største problem nå være å skaffe boliger til alle de som vil flytte dit.

Det må bli billigere å bo og leve i Aremark

Gjennom de senere år har Aremark utviklet seg til å gå fra en av de billigste til en av de dyreste kommunene i Østfold å bo i. Huseiernes Landsforbund har nylig lagt frem en undersøkelse som viser at de kommunale avgiftene har økt fra kr 10.943 i 2019 til kr 25.453 i år (+ 133 %). Og bare fra i fjor til i år har flertallet i kommunestyret vedtatt en dramatisk økning i eiendomsskatten fra innbyggerne fra 3,7 millioner kroner til 5,9 millioner kroner. (+ 59 %)

I en tid hvor svært mange også i Aremark opplever en stadig mer anstrengt privatøkonomi med økte renter og økte priser på det meste, er det brutalt av det politiske flertallet å påføre aremarkingene så høye regninger fra kommunen.

Skal flere velge å flytte til og ikke fra Aremark, må de kommunale skattene ned og respekten for Aremarks vakre natur opp.