Høstbrev 2024

Som vår ordfører duo Lene & Monica beskriver i sin hilsen, er det hektiske tider, og vi skal innrømme at vi har våre hoder mest på det som gjelder økonomi og Stortingets vedtak om nytt inntektssystem, som får store konsekvenser for Askersamfunnet.

Ulike demonstrasjoner, her utenfor rådhuset, hvor lærere, elever og foreldre ber oss om å redde deres skoler.

Medlemsbrev, høst 2024

Det er hektiske tider, og vi skal innrømme at vi har våre hoder mest på det som gjelder økonomi og Stortingets vedtak om nytt inntektssystem, som får store konsekvenser for Askersamfunnet.
I første omgang så er det oppvekstsektoren som har fått den største oppmerksomheten, da forslaget fra kommunedirektøren om å legge ned fire skoler, må ut på en høring før vedtaket om nedleggelse eventuelt kan iverksettes. Det har vært flere folkemøter, debatter og demonstrasjoner hvor lærere, elever og foreldre ber oss om å redde deres skoler. I den forbindelse så er det flere som lurer på hvorfor vi ikke bare kan la være å legge ned skolene. Kommunen har da ikke så dårlig råd, og hvorfor er det kun oppvekst som skal ta støyten? Kommunen står dessverre i en helt historisk situasjon. Som vi skrev i forrige medlemsbrev, så må vi ned 470 millioner kroner i løpet av tre år. Denne reduksjonen kommer til å merkes hardt i alle sektorer i kommunen. Bakgrunnen for at kommunedirektøren foreslår å legge ned skoler handler om å finne strukturelle innsparingstiltak som kan skjerme grunnbemanningen. Kommunedirektøren vil legge frem en tilleggsinnstilling til budsjettet 22. oktober hvor vi får mer detaljer om blant annet de resterende forslagene til kutt.

Men, selv om det er tøffe tak, så må vi ikke glemme å glede oss over mange av de gode tiltakene som skjer rundt om i kommunen vår, og som er viktige for våre innbyggere.
Vi er blant annet i gang med vår første effektkontrakt, inngått med Arba, som skal bidra til å få flere ungdommer i aktivitet, utdanning og arbeid. Pilotprosjektet «Sammen» er en milepæl i vårt arbeid med å redusere ungt utenforskap! Ungt utenforskap bekymrer, og det er en av de tre samfunnsflokene vi jobber særskilt med i Asker. Ferske tall fra NAV bekrefter at vi er den kommunen i Vest Viken som har størst ungt utenforskap, så det å komme i gang med dette og andre ulike prosjekter er bra. Målgruppen for effektkontrakter, er unge som har utfordringer innenfor et eller flere av områdene: skole, jobb, meningsfull aktivitet, meningsfullt nettverk, helse og rus.
Vi er godt i gang med å bygge ny barnehage på Føyka. Her er Lene i ferd med å legge ned grunnsteinen, så nå har Føyka barnehage fått både tak og grunnsteinen på plass! Dette kommer til å bli en fantastisk barnehage for både de ansatte og de barna som skal gå her.

Det har vært mange jubileum denne høsten
Vettre Vel har feiret 100 årsjubileum. 100 år hvor de har bidratt med aktiviteter, samhold og fellesskap i sitt nærmiljø, til glede for veldig mange. Her er bilde av Lene og leder av vellet.


Vettre skole har markert skolens 125 årsjubileum med fest i skolegården. Elever og lærere kledde seg i gammeldagse klær, og det ble et kjært gjensyn med leker fra svunne tider. Det ble også fremført en vakker sangforestilling med kjente og kjære tekster og melodier.

Hagaløkka skole har også feiret sitt 50 årsjubileum.

Kommunen inviterte for første gang alle 90 årsjubilanter i Asker til feiring. Det ble hyggelige møter og samvær tre dager til ende. Gjestene fikk selv velge om de ville komme til Solvang grendehus på Filtvet, Høyenhall i Røyken eller Venskaben i Asker sentrum – tre historiske steder. De 178 innbyggerne våre som er født i 1934 ble invitert, og cirka halvparten ble med på felles feiring.

Solgården bo- og omsorgssenter inviterer hver fredag til dans og musikk. Lene var på besøk og ble budt opp til dans.
Vi er imponert over den fantastiske innsats alle våre ansatte i kommunen legger ned i en krevende tid. Da er det ekstra imponerende å oppleve slike viktige initiativ på aktiviteter som gir skikkelig hverdagsglede.

I forbindelse med den årlige demensaksjonen har Asker Demensforening hatt flere lokale arrangementer hvor det blant annet har blitt samlet inn penger til forskning på demens. Det har vært holdt foredrag og intervjuer.
Bildet: fra konserten til Asker demenskor og Nærsnes sangkor. En nydelig og vakker opplevelse.

Vi har også en del besøk fra tid til annen. Her har vi besøk fra statsforvalterens landbruksavdeling, hvor de ble tatt med på en omvisning i vår kunnskapshage i rådhusparken. Asker har stor satsning på skolehager og har også samarbeid med lokale gårdsbruk i Asker, noe som er skikkelig gull for barna våre.

Hele Akershus fylkesting ble med oss på busstur rundt den søndre delen av Asker. Vi fortalte om våre utfordringer innenfor samferdsel (vei, buss og båt) og også om våre satsninger innenfor næringsutvikling, boligvekst og turisme. Her er et bilde av fylkesordfører og medlemmer av fylkestinget fra Asker + Monica og Tor Arne Midtbø (plansjef i kommunen).

Monica var også på besøk til Statkraft sin åpne dag på Tofte. Etter at fabrikken Södra Cell ble lagt ned i 2013, har nå rundt 50 bedrifter med til sammen ca. 180 ansatte etablert seg i næringsparken til Statkraft. Det har blitt en spennende arbeidsplass med mye kompetanse og et mangfold av ulike næringer. Veldig flott med åpen dag for å kunne bli bedre kjent med de ulike bedriftene. Mye folk og god stemning på Tofte.

Vi vil også slå et slag for NRK TV aksjonen. I år går innsamlingen til Barnekreftforeningen under parolen «Sammen for små helter». Det er mye arbeid i forbindelse med et slikt arrangement, så takk til kommunekomiteen som bidrar med planlegging og gjennomføring. Og takk også til alle dere som år etter år stiller opp og går med bøsser.
I år er årets viktigste søndagstur 20. oktober.

Ungt entreprenørskap Akershus er et program som våre skoler i Asker (ungdomsskoler og videregående skoler) jobber sammen med næringslivet og andre aktører for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv. I år var det samling på Bleiker videregående skole, og 340 elever jobbet med problemstillinger knyttet til unge og aktive liv.
En kjempespennende og lærerik dag. Takk til både de frivillige, næringslivet og til ungdommene selv.

Det er naturlig å ta med litt om trafikken på veiene våre, og spesielt på og om E18.

Vi er fortsatt litt i sjokk over at regjeringen har valgt å ta ut hele strekningen fra Ramstadsletta til Asker i NTP. Veiprosjektet er allerede igangsatt, så det å ta denne strekning ut av planen er veldig spesielt. Heldigvis har Erna og Høyre allerede lansert at de vil prioritere E18 Vestover. Vi gleder oss til ny regjering! Samtidig har vi opplevd utrolig mye kø og kaos gjennom Asker, og stillestående trafikk på E18 etter at kollektivfeltet ble stengt for el-biler. Heldigvis har statsråden tatt til «fornuft» – og åpnet opp kollektivfeltet for biler i helgene. Det har hjulpet noe, men vi mener fortsatt at det må åpnes opp for samkjøring i kollektivfeltet også på ukedagene. Det har vært et enorm trykk i media, og ordføreren vår har vært tydelig og klar i sin tale! Det var hun også på Stortingets høring om det samme tema.

Asker Høyre har også gjennomført sitt nominasjonsmøte til Stortingsvalget 2025-2029. Vi har utrolig mange flotte og dyktige kandidater i Asker som vi håper kommer høyt opp på Stortingslisten til Akershus Høyre. Asker Høyre har nominert Kari Sofie Bjørnsen som sin første kandidat og Anniken Poetzch Elisenberg som andrekandidat.

Idet dette brevet går ut har vi fått vite at forsvarsdepartementet vil utarbeide en mulighetsstudie for et nytt produksjonsanlegg for eksplosiver hos Chemring Nobel AS i Asker, men på en ny lokasjon. Forsvarsdepartementet og Chemring Nobel AS vil orientere formannskapet i Asker om saken i formannskapsmøte den 22. Der vil det bli gitt en orientering om oppdraget, om betydning for nasjonal sikkerhet, organisering av arbeidet, tidsperspektiv, kriterier for lokalisering, medvirkning og aktuelle utredningstemaer i mulighetsstudien.
Det vil være ekstremt mange hensyn som skal balanseres i en slik utredning. Vi vi vil være opptatt av å løfte frem miljøkrav, natur, utslipp, friluftsliv, risiko, sikkerhet, hensyn til naboskap og hvordan staten ser for seg at nødvendig offentlig infrastruktur, vei, vann og avløp, sikring av nødvendig krafttilgang og erverv av nødvendige arealer til et nytt industrianlegg kan finansieres dersom dette blir noe av.
Et slikt anlegg vil kunne utløse flere hundre arbeidsplasser og ha positive ringvirkninger for en videre tettstedsutvikling og lokalt næringsliv syd i Asker. Samtidig vil det også kunne bety ulike utfordringer knyttet til de nevnte faktorene, og særlig for det aktuelle nærmiljøet sør i kommunen.

Regjerningen har denne uken også lagt frem sitt forslag til budsjett. Vi var spente på om det kom noen lettelser for kommuneøkonomien generelt, da veldig mange kommuner i landet har meldt inn store økonomiske utfordringer de neste årene. Og om det ville komme noen endringer i forbindelse med nytt inntektsutjevningssystem.

Det ble i budsjettet lagt frem en oppdatert versjon på omfordelingen mellom kommuner, og for Askers del så viser anslaget et lavere tap for Asker kommune enn det som var anslått. Det kan synes som om det er nye beregninger i skattetall som gjør at anslaget slår mindre negativt ut for Asker, da skatteinngangen for vår kommune har vist et lavere nivå de siste månedene, enn for snittet i landet. Samtidig gjør kommunedirektøren oss oppmerksom på at det er store variasjoner i skatteinngangen til kommunene gjennom året. Kommunedirektøren har kun budsjettert med netto driftsresultat for 2025 på 0,2 %, og mener vi bør videreføre det økonomiske opplegget og omstillingsprogrammet slik som det nå allerede er lagt frem.

Samtidig så ser vi at kommunalministeren allerede har kalt inn KS til et krisemøte om den utfordrende kommuneøkonomien, så kanskje vi kan ha et ørlite håp om noe mer støtte i endelig budsjett😊

Noen positive signaler, som vil ha betydning for våre innbyggere, er det allikevel i det fremlagte budsjettet:
• MVA-reduksjon på vann- og avløpsgebyrer fra 25% til 15%, noe som vil resultere i lavere gebyrer for innbyggerne.
• Regjeringen foreslår å prioritere å hjelpe unge mennesker inn i arbeid, samtidig som de vil styrke lavterskeltilbud innen psykisk helse i kommunene. Dette vil kunne utgjøre cirka 2,7 millioner kroner for Asker.
• I tillegg er det satt av midler til forebygging av barne- og ungdomskriminalitet, et område som dessverre er en utfordring også i vår kommune. Regjeringen vil også gi støtte til skoler og kommuner med store utfordringer i skolemiljøet. Totalt foreslås det nå 45 millioner kroner. Det er uklart hvilke kommuner som får tildelt midler.
• Det er fint å se at byggestart for Oslofjordtunnelen er planlagt i 2025. Dette er etterlengtet og viktig for å gjøre en av våre hovedfartsårer mer trafikksikker.
• Men, når det gjelder skjønnsmidler fra statsforvalteren på 1 mrd., så står det i statsbudsjettet at Oslo og Akershus får minst per innbygger, og hverken Asker eller Bærum vil motta disse midlene i 2024 og 2025.

Høstklemmer fra Lene og Monica