Medlemsbrev Julen 2024 fra Lene & Monica

Kjære alle sammen, nå er det snart jul og sammen med Lene & Monica ønsker vi dere alle en God Jul 🙂

Medlemsbrev, julen 2024 fra Lene & Monica
Kjære alle sammen, nå er det snart jul.

Det siste kommunestyret i året er over, og vi har landet et budsjett for 2025. Det har vært et utfordrende år, men Høyre har en flott kommunestyregruppe, og vi har i høst jobbet oss mer og mer sammen med våre samarbeidspartier (FrP, V og KrF). Det er en styrke i krevende tider. Vi er også takknemlige for at Arbeiderpartiet støttet vårt budsjettforslag. Det har vært vanskelige beslutninger å ta, så et omforent budsjettforslag med et bredt flertall er positivt. Det betyr både en forutsigbarhet og langsiktighet som vi mener er svært viktig for innbyggere, næringsliv og kommunens egne ansatte.
Det er skolesakene som har fått mest oppmerksomhet i høst. Og det er selvfølgelig ikke så rart. Det er mange som blir berørt, både elever, foreldre og lærere – men også et helt lokalsamfunn. Det har vi sett og også opplevd på kroppen selv – gjennom møter, fakkeltog, høringssvar og leserinnlegg.

Vi endte med å opprettholde Hyggen og Solberg skoler, mens Folkestad skole og Røyken ungdomsskoler blir lagt ned. Vi skal forsøke å begrunne kort bakgrunnen for dette. Hyggen skole ligger midt i et tettsted, og skolen med barnehagen er mer eller mindre det eneste samlingspunktet for innbyggerne som bor her. Men, vi mener nok at det må komme en økt vest i området for at skolen skal opprettholdes på sikt.
Når det gjelder Solberg skole, så ligger den tett på Dikemark som er et prioritert vekstområde i Asker. For Røyken ungdomsskole, så mener vi at et større fellesskap for både lærere og elever vil være positivt. Det er også korte avstander til to andre ungdomsskoler som har ledig kapasitet. Ved Folkestad skole bor det få barn i nærheten av skolen. Over 90 % av elevene på skolen i dag busses frem og tilbake.

Opposisjonen argumenter med at det ikke er nødvendig med skolenedleggelsene, blant annet fordi vi fikk noen flere midler fra staten i november. Et annet argument er eiendomsskatt. Det siste behøver vi kanskje ikke å argumentere så mye mot i denne gruppen, men kommuneøkonomien kan det være greit å si litt mer rundt.

Kommuneøkonomien er under press – og det gjelder for hele landet. Inntektssystemet som regjeringen vedtok tidligere i høst, har dessverre heller ikke hjulpet for, spesielt, Asker og Bærum. Det har kommet noe mer penger fra Staten, men det hjelper dessverre ikke på bunnlinjen. Asker må kutte rundt 400 millioner kroner over 3 år, og det må nødvendigvis tas på driftsbudsjettet. Vi mener vi har vedtatt et ansvarlig og trygt budsjett, også for de nærmeste årene, selv om vi forstår at det naturligvis vil oppleves som både negativt og urettferdig for mange av våre innbyggere og ansatte.

I tillegg til økonomi, så er det også andre parametere som gjør at vi er nødt til å omstille oss. Det fødes færre barn, og elevtallene går ned, og vi blir flere eldre. Og når det gjelder skolene, så har Asker mange ledige elevplasser på flere av skolene våre. Men, vel så viktig er mangelen på arbeidskraft innenfor både oppvekst og velferd sektoren. Vi må derfor tenke nytt – og vi må tenke mer effektivt og praktisk.

I vårt budsjettforslag så har vi forsøkt å skjerme sårbare grupper så langt vi klarer. Personer med psykisk helse og rus utfordringer, personer med nedsatt funksjonsevne og også eldre med blant annet demens. Og vi tror vi fortsatt kan si at vi kommer til å ha gode tjenester i Asker kommune også fremover, selv om det vil bli noen endringer.
Som ordfører sa i innledningen til budsjettet med Ivar Aasen sine ord.
Til lags åt alle kan ingen gjera;
det er no gammalt og vil så vera.
Eg tykkjer støtt at det høver best
å hjelpa den som det trenger mest.

Til litt andre ting som har skjedd den siste tiden.
Asker kommune har blitt tildelt pris for sitt arbeid med virksomhetsstyring. Prisen er basert på en grundig evaluering av norske kommuners virksomhetsstyring, der 307 kommuner ble vurdert ut fra tre sentrale dokumenter:
• Kommuneplanens samfunnsdel
• Handlings- og økonomiplanen for 2023-2026
• Årsrapporten for 2023
Asker kommune har også delt ut noen priser i høst.

Kulturprisen ble i år delt ut til to ildsjeler, Frank Tangen og Linda Lyngstad Marthinsen, som står bak den fantastiske kultursatsningen vi har sett i Holmsbu kirke og kulturkapellet. Kirken, stedet, kunsten og kulturen lokalt har satt Asker på kartet – og gitt mange muligheten til å få øynene opp for den perlen av en skatt vi har i Holmsbu. Frank og Linda har virkelig jobbet hardt, målrettet og langsiktig, med et enormt engasjement og innsats for stedet og for historien. Og for de av dere som ennå ikke har vært i Holmsbu kirke, så er den virkelig verdt et besøk.

Frivillighetsprisen gikk i år til Heggedalsposten. Heggedalsposten har stor betydning for sitt nærmiljø. De skriver om aktuelle saker i nærmiljøet, og lokale lag og foreninger informerer om sine aktiviteter.
Redaksjonssekretæren i Heggedalsposten, Dag Henning Sæther, som også var med å starte bladet for 17 år siden, forteller at de nok er over 100 personer som deler prisen, og at det nok er snakk om nær 2000 dugnadstimer årlig for å sette sammen og også dele ut bladet til innbyggere i Heggedal. Vi gratulerer!

Veas renseanlegg har arbeidet med en spennende mulighetsstudie for å vurdere muligheten til å bygge et større felles renseanlegg for flere kommuner rundt Oslofjorden for å bedre nitrogenrensegraden. Dette vil kunne bidra til både en friskere Oslofjord og til å holde gebyrene nede for innbyggerne. Mulighetsstudien tar utgangspunkt i beliggenhet på industritomten til Statkraft på Tofte. Dette er virkelig spennende, og det går an å lese mer dette på Veas sine hjemmesider. Bildet er fra et møte med i Oslo med byrådsleder Eirik Lae Solberg, byråd for miljø og samferdsel Marit Kristine Vea, Ordføreren i Lier Kjetil Kivle og Drammens ordfører Kjell Arne Hermansen.

Posten Norge, KS og Asker kommune har et pilotprosjekt som heter «på dørterskelen». Det er en tjeneste som skal bidra til å redusere ensomhet, samt å øke samfunnsdeltagelsen blant eldre innbyggere. Her er fra et møte på Sætre innbyggertorg hvor vi fikk høre om erfaringene fra pilotprosjektet. Det er utrolig inspirerende å høre hvordan vårt eget lokale postbud Iver og Elise fra innbyggertorget bidrar til økt oppslutning om lokale aktiviteter og større trygghet for hjemmeboende eldre.

Vi har utrolige mange frivillige som hver dag gjør en fantastisk innsats for våre innbyggere gjennom blant annet idrettslagene våre, korpsene, speideren, kor, Røde Kors, Skiforeningen og mange flere. Frivilligheten er kanskje den viktigste, sterkeste og mest positive kraften i verden.
Asker har også flere frivillighetssentraler som skaper møteplasser og livskvalitet for utrolig mange mennesker hver eneste dag.
NaKuHel Asker er en av disse, og de har akkurat hatt 30 årsjubileum. Fantastisk innsats gjennom mange år. Gratulerer!

God Jul fra Lene & Monica

Åros Frivillighetssentral har akkurat laget et nytt tilbud og møteplass for ungdom i nærmiljøet. Det er ungdommen selv står for organisering av tilbudene i den nye ungdomsklubben. Her kan man spille sjakk, det er mulig å være med på malerverksted og sykurs, i tillegg til at det går an å bare «henge» litt, være sammen med venner, spise mat og kose seg.
Dette var noen få opplevelser fra de siste månedene. Nå er det snart juleferie, og vi ønsker dere alle sammen en riktig god jul og et god nytt år – med et bilde fra det siste kommunestyremøtet. Vi er kanskje litt slitne, men glade og fornøyde etter et langt og godt møte.