8. mars, entreprenører og integrering

45 prosent av alle som ønsker å starte egen bedrift i Norge, er kvinner. Norge ligger likevel under verdensgjennomsnittet på kvinnelig entreprenørskap. Det viser at vi har en vei å gå. 

Da Høyre satt i regjering, ble det lansert en handlingsplan med konkrete tiltak for å få flere kvinnelige gründere og et mer likestilt arbeidsliv. Et viktig tiltak for likestillingen er å få flere kvinner i arbeid og motivere flere kvinner til å skape egne bedrifter.

Stadig flere personer blir gründere, men kun hver tredje gründer er kvinne, selv om ambisjonene om å bli gründer er nesten like høye blant menn og kvinner. Vi må legge til rette for kreative hoder som kan satse på gründervirksomhet, både menn og kvinner. 

Det skaper flere arbeidsplasser. Det er i tillegg en samfunnsutfordring at yrkesdeltagelsen er lavere hos kvinner enn menn, og spesielt blant kvinner med minoritetsbakgrunn. Deltagelse i arbeidsliv og gode norskkunnskaper er nøkler til inkludering.

I bedriften Sisters in Business i Asker finner vi et godt eksempel på hvordan kvinnelig entreprenørskap får flere kvinner inn i arbeidslivet. Det er en virksomhet som skaper arbeid for kvinner med innvandrerbakgrunn gjennom lokal tekstilproduksjon. 

Som de selv sier: «Sisters in Business er mer enn en jobb. Vi er et arbeidsfellesskap og et levende miljø. Et springbrett til selvrespekt og økonomisk uavhengighet.»

Derfor heier vi i Høyres Kvinneforum på bedrifter som Sisters in Business og kvinnelige gründere, som betyr arbeidsplasser og inkludering av flere i arbeidslivet.

Gratulerer med den internasjonale kvinnedagen 8. mars!