Aktivitetstilbudet styrkes

Om lag 10 prosent av befolkningen har en funksjonsnedsettelse. Dette kan for eksempel være nedsatt bevegelses-, syns- eller hørselsfunksjon, nedsatt kognitiv funksjon eller ulike funksjonsnedsettelser på grunn av for eksempel hjerte- og lungesykdommer. Mange lever et fullgodt liv med jobb, venner og aktiviteter – men ikke alle.

Haakon Christopher Sandven, er nestleder hovedutvalg for helse og velferd og er også leder i Bærum Høyre. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Ifølge Norges Handikapforbund er under halvparten så mange funksjonshemmede i arbeid som blant resten av befolkningen. Vi vet også at uføregraden blant mennesker med funksjonsnedsettelse er høy.

Torill Heggen er medlem av hovedutvalg for helse og velferd. Foto: Stig Eide Sivertsen

Ungdata-undersøkelsen viser at kun 24 prosent av unge funksjonshemmede møter venner ukentlig, mot 71 prosent totalt blant de unge. Andelen unge funksjonshemmede som er fornøyd med livet og opplever at de driver med noe som meningsfylt, er ifølge Statistisk sentralbyrå bare halvparten så høy som for resten av befolkningen, og andelen som har deltatt i sosiale aktiviteter, er dobbelt så høy blant de friske som blant de med nedsatt funksjonsevne. Vi synes dette er alarmerende tall.

Har man en funksjonsnedsettelse, så mer enn dobles altså sannsynligheten for at man faller utenfor arbeidslivet og sosiale aktiviteter. For mange betyr dette at man blir sittende mye alene hjemme. Når man sitter alene, kjenner man fort på ensomhet, utenforskap og meningsløshet – da havner man fort i en negativ spiral som er vanskelig å bryte ut av.

Kommunene har en del av ansvaret for å hjelpe mennesker med funksjonsnedsettelse til mer meningsfulle og normale liv. Et av virkemidlene til en kommune er aktivitetstilbud. I Bærum har vi seks dagsenter som tilbyr ulike aktiviteter for mennesker med funksjonsnedsettelse. Her tilbys aktiviteter tilpasset den enkelte, og man kan blant annet få hjelp til å trene opp ferdigheter, drive med arbeids- og hobbyoppgaver eller delta på sosiale samlinger, utflukter og trim.

Vi vet at dagtilbudet er populært og etterspurt og er derfor glade for at vi sammen med de andre borgerlige partiene nå har vedtatt å styrke dette tilbudet med 7 millioner kroner i denne kommunestyreperioden. I tillegg har vi styrket støttekontaktordningen for mennesker med funksjonsnedsettelse med 3,5 millioner kroner.

Støttekontakter er et fantastisk bidrag til å skape en bedre fritid for mennesker med funksjonsnedsettelse, der man sammen driver med for eksempel fysiske eller kulturelle aktiviteter.

Vi har også bedt om å få en sak der vi ber om konkrete forslag til hvilke aktiviteter og områder som kan styrkes. Det er viktig at brukerne får bidra i denne behovskartleggingen.

Vi håper og tror at denne styrkingen vil bidra til en bedre og mer innholdsrik hverdag for mennesker med funksjonsnedsettelse.