Ap, Sp og SV skuffer i monstermastsaken
I over to år har spørsmålet om nye monstermaster skapt stor frustrasjon og usikkerhet blant innbyggere i Bærum og Oslo.
Etter at Statnett kom med sin anbefaling om å bygge mastene, fremmet Høyre et forslag i Stortinget, for å kreve en ekstern kvalitetssikring av de samfunnsøkonomiske konsekvensene ved heller å legge kablene i bakken.
Dessverre stemte Ap, Sp og SV imot dette i energi- og miljøkomiteens behandling, og det ble dermed ikke flertall for vårt opprinnelige forslag. Det er vanskelig å forstå hvorfor de ikke ønsker et best mulig faglig beslutningsunderlag, når så mange mennesker blir så sterkt berørt. Men håpet er ikke ute selv om flertallet ikke ville pålegge en slik kvalitetssikring.
Som kjent ønsker Statnett å erstatte dagens 20 meter høye høyspentmaster fra Hamang til Smestad med dobbelt så høye master. Tvers igjennom et av Norges mest tettbygde områder.
Protestene har vært store og mange. Et enstemmig kommunestyre i Bærum sa klart nei, byrådet i Oslo sa nei, begge kommuneadministrasjonene skrev velbegrunnede klager og over 6.000 berørte og bekymrede innbyggere samlet seg i en protestside på Facebook. Alle disse aktørene har et felles mål: å få høyspentkablene ned i bakken.
Det er interessant å se hva Statnett skriver i sin kommentar til klagene på konsesjonsvedtaket:
«Statnett ønsker å understreke at vi vurderer kabel til å være en like god løsning for ny 420 kV forbindelse Hamang-Bærum-Smestad som luftledning.»
Videre skriver de:
«Den samfunnsøkonomiske analysen utelukker ikke at det kan være mer lønnsomt med kabel, enn med luftledning»
Bakgrunnen for at Høyre fremmet vårt forslag i Stortinget er at Statnett sin egen samfunnsøkonomiske analyse er for begrenset og ufullstendig. Hvis kablene legges i bakken, vil store arealer frigjøres som dermed kan benyttes til å bygge og utvide sykehus, barnehager, skoler, grøntområder og boliger.
I tillegg vil flere tusen husstander som bor ved høyspentmastene, få et bedre bomiljø: De slipper blant annet støy og visuell forurensning. Alt dette betyr store verdier for samfunnet og må inkluderes i en samfunnsøkonomisk analyse. Dette er ikke gjort godt nok i analysen Statnett har presentert.
Heldigvis er ikke håpet ute. Selv om Ap, Sp og SV stemte imot Høyre sitt forslag, gikk SV med på et alternativt forslag der det står at regjeringen «bør» innhente en ny vurdering. Det sendes dermed et tydelig signal til olje- og energiministeren fra Stortinget.
Når det har kommet så mange og konkrete klager på hvor mangelfull den samfunnsøkonomiske analysen er, vil det være oppsiktsvekkende om departementet ikke går med på å be om en ny vurdering.
Det ville vært en respektløs holdning overfor de berørte innbyggerne. Hvorfor skulle ikke et statlig departement ønske et best mulig beslutningsunderlag?
Arbeiderpartiet gikk hardt ut mot monstermaster i valgkampen. Nå har de selv Olje- og energidepartementet som skal behandle saken. Dermed får de mulighet til å vise at det de sa i valgkampen, også er det de mener etter valget.