Avfall og skit – fra trøbbel til ressurs

Sirkulær bruk av ressursene har alltid vært viktig for menneskene. Dessverre har vi i lengre tid glemt dette i vår iver etter utvikling, verdiskaping og velstand. Når vi nå har blitt mer oppmerksom på klodens tåleevne, kunnskap om hvordan klima, miljø og natur spiller sammen, blir sirkularitet igjen en opplagt tilnærming.

I en sirkulær økonomi utnytter vi naturressurser og produkter effektivt og så lenge som mulig, i et kretsløp der minst mulig ressurser går tapt. Opplagt smart, med mindre du er sterk tilhenger av bruk og kast. 

Produktene bør lages slik at de varer så lenge som mulig, kan repareres, oppgraderes, brukes om igjen, materialer kan gjenvinnes og brukes i en ny produksjon. 

Design, produksjon og forbruksmønster må endres. Mer digitalisering, bruk av tjenester og delingsøkonomi – her er det mange forretningsmuligheter.

Regjeringen har varslet en nasjonal strategi om sirkulær økonomi. Fornuftig bruk av den offentlige innkjøpsmakten er kanskje særlig viktig i den omstillingen samfunnet skal gjennom. 

Det offentlige Norge kjøper inn for hele 600 milliarder kroner årlig. Vi håper at regjeringens strategi løfter dette på en god måte. I Asker kommunes plan «Handling mot klimaendringene» er en av strategiene tydelige retningslinjer for å sikre grønne og sirkulære anskaffelser.

Høyres stortingsvalgprogram tar opp noen helt sentrale temaer, nemlig at livssyklusperspektiver skal legges til grunn for offentlige anskaffelser og investeringer.

Det skal stilles miljøkrav som fremmer innovasjon, og det skal vurderes ulike modeller for å bidra til å gjøre resirkulering, energigjenvinning og gjenbruk mer attraktivt for privatpersoner og bedrifter. 

Høyre mener også at regelverket skal gjennomgås med sikte på å fjerne unødvendige hindringer som gjør det vanskelig å bruke avfall som råvare.

Det er supre lokale eksempler i Asker og Bærum innen sirkulær økonomi. Tomra og Veas er kjente for mange. Cambi omdanner kloakk til biogass og biogjødsel. NoWaste har samlet en rekke bedrifter i en klynge, der kompetanse, samarbeid, innovasjon og ikke minst mulighetene overgangen til sirkulær økonomi innebærer, er drivkraften. Silva Green Fuel produserer avansert, andregenerasjons biodrivstoff av restprodukter fra skogsindustrien. Mepex, et konsulentselskap innen avfall og gjenvinning, utfører oppdrag innen hele avfallspyramiden. 

Asplan Viak har sammen med flere aktører gått i bresjen for oppmyking av regelverket for ombruk i byggebransjen, som regjeringen heldigvis har lyttet til. Franzefoss har materialgjenvinning og sirkulær økonomi som en del av sitt 100-årsløfte. Disse eksemplene (og vi har mange flere) sysselsetter folk i «nygamle» næringer.

Avfall blir ressurs i den sirkulære økonomien. Her er det så mange forretningsmuligheter, så mange jobbmuligheter.

Vi i Høyre vil jobbe hardt for at dette får enda større og fortjent oppmerksomhet. Høyre er næringslivets parti – selvfølgelig også det grønne næringslivets parti.