Bærum mangler ikke vekst og vekstambisjoner

Sverre Landmark spør i et innlegg i Budstikka 30. september hvilken tidsperiode vi legger til grunn i beregninger av Bærums befolkningsvekst fremover – i forbindelse med i ny arealplan (KPA) for 2022–2042. Når Bærum Høyre legger til grunn en vekst på linje med andre kommuner i hovedstadsregionen, er det naturlig å se til Statistisk sentralbyrå. SSB la i sommer frem nye tall for forventet befolkningsvekst som gjelder perioden frem til 2050. Denne viser at Norges befolkning vil vokse med 11 prosent og at trenden med at folk bor stadig mer sentralt, fortsetter.

For Oslo forventes en vekst på 16 prosent frem til 2050 og for Bærum 17 prosent. Fordeler vi veksten jevnt per år, betyr det cirka 16.000 nye bæringer til slutten arealplanperioden 2042.

Boligbygging er en viktig forutsetning for vekst. I kommuneplanens arealdel har kommunen beskrevet en boligreserve på cirka 21.000 – før nye innspill til arealendringer er tatt med.

I konsekvensutredningen til kommuneplanens arealdel skriver Asplan Viak at: «Kommunen har dermed tilstrekkelige boligreserver for planperioden, og de nye områdene kommer i tillegg til disse».

Landmark er bekymret for fallende befolkningstall i Bærum de siste årene. Han viser til 2021 hvor folketallet ikke økte like mye som forventet og at særlig unge i alderen 20–29 år flyttet ut av kommunen.

Her er det viktig å huske at ungdom flytter ut for å studere og at Bærums-ungdom er overrepresentert når det gjelder høyere utdannelse etter videregående og blant de som reiser utenlands for å studere. Samtidig er det mange unge som etablerer seg senere i livet enn de gjorde før.

Men vi er enige med Landmark i at det er en viktig oppgave for kommunen å arbeide for å beholde og tiltrekke oss flere unge innbyggere. Det kan blant annet gjøres gjennom boligpolitikken som føres.

Alle som skuer utover kommunen, vil legge merke til byggekraner som rager både på Fornebu, langs E18, i Sandvika og på Bekkestua. Flere vil komme i årene fremover på Lysaker, Høvik, Stabekk, Vøyenenga og kanskje Rykkinn.

Det mangler ikke på vekst og vekstambisjoner i Bærum.