Bærum vil gjøre sitt ytterste for å ta imot flyktninger
Krigen i Ukraina nærmer seg to år og har ifølge FN «skapt den raskeste utstrømmingen av mennesker på flukt noe sted siden andre verdenskrig.» Millioner av ukrainere har fått livet sitt snudd på hodet og har måttet flykte fra sitt hjemland.
Vi ser tallene tydelig også i Norge: 33.000 flyktninger ble bosatt i Norge i fjor – mer enn fem ganger så mange som gjennomsnittet i perioden 1990–2021. De aller fleste flyktninger nå er fra Ukraina.
For 2024 er norske kommuner anmodet om å bosette 37.000 flyktninger, og kommunestyrer rundt i landet er nå i ferd med å behandle denne anmodningen.
Per 18. januar har ifølge IMDi (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet) to kommuner vedtatt flere plasser enn de er anmodet om, 42 kommuner like mange plasser og 34 kommuner færre plasser enn de er anmodet om.
I Bærum bosatte vi 315 flyktninger i 2022 og 390 flyktninger i 2023. Dette er rekordhøye tall også for Bærum, og administrasjonen har gjort en fantastisk jobb med å ta imot alle disse menneskene i nød.
Introduksjonsprogram har blitt gjennomført, kommunale tjenester har blitt tilpasset, og boliger har blitt funnet.
Frivilligheten, næringslivet, innbyggerne og andre har også gjort en fantastisk innsats i det vi opplever som en felles dugnad for å ta imot flyktningene på en best mulig måte.
For 2024 har Bærum blitt anmodet av IMDi om å ta imot 400 flyktninger. En allerede presset situasjon vil bli enda mer presset.
Vi skal naturligvis strekke oss så langt vi kan for å hjelpe mennesker i nød, samtidig som vi må ta innover oss presset som legges på blant annet kommunale helsetjenester, barnehager og skoler.
Enda mer krevende er boligsituasjonen. Det var krevende å finne boliger til flyktninger i fjor, og det blir enda mer krevende i år.
Administrasjonen la frem to alternative vedtaksforslag til politikerne; bosette 300 flyktninger eller tilstrebe å bosette 400 flyktninger.
Høyre og Venstre vet hvor krevende situasjonen er og blir for Bærum, men vi mener likevel at menneskelige hensyn må vektlegges høyt. Vi stemte derfor for at vi må tilstrebe å bosette 400 flyktninger.
Vi legger vekt på ordet tilstrebe, ettersom spesielt boligsituasjonen kommer til å bli meget krevende. Det har blitt jobbet hardt med ombygging av tidligere omsorgsboliger, anskaffelse av nye boliger og å finne utleieboliger i det private markedet.
Mulighetsrommet fremover er mindre, men vi vet at kriser ofte gjør at man finner nye muligheter.
Ingen vet hvordan 2024 kommer til å bli, men vi vet at det blir krevende. Kommuneadministrasjonen kommer til å jobbe hardt med å finne nye boliger.
Kanskje du også kan hjelpe? Hvis du har en utleiebolig, håper vi at du vil vurdere å leie den ut til en flyktning og tar kontakt med kommunen.