Bedre fagskoler for fremtiden

Norge vil trenge mange fagfolk og fagarbeidere fremover. Derfor vil regjeringen styrke kvaliteten på fagskolene i Akershus og gi dem som går på fagskole, flere rettigheter. Det er ikke mye vi kan si sikkert om fremtiden, men noe vet vi.

Vi vil mangle nær 100.000 fagarbeidere i 2035, og fire av ti bedrifter går allerede glipp av oppdrag fordi de mangler ansatte med fagskoleutdanning. Skal vi klare omstillingen som norsk økonomi står i, må vi utdanne mange nok dyktige fagfolk. Da må vi ta kraftfulle grep for å styrke fagskoleutdanningen. Derfor har regjeringen lagt frem en stortingsmelding, som inneholder hele 50 tiltak som skal bidra til å øke kvaliteten på fagskolene, gjøre fagskolene mer attraktive for studenter og sikre studentene bedre rettigheter enn i dag.

Fagskolen skal fremdeles stå på egne bein, og den skal fremdeles være en yrkesrettet og praksisbasert utdanning. Samtidig skal fagskolene anerkjennes som fullverdig yrkesrettet høyere utdanning og et attraktivt alternativ til høyskoler og universiteter for langt flere enn i dag.

Vi trenger fagskoler og utdanninger som er oppdatert på behovene i arbeids- og næringslivet. Derfor har regjeringen foreslått en egen utviklingspott på 35 millioner kroner som fagskolene kan søke på. Etter fagskolenes ønske vil vi opprette en egen kvalitetspris for beste fagskoleutdanning, slik at de som gjør en ekstra god jobb, belønnes for sin innsats.

Som i alle andre deler av utdanningssystemet, er dyktige lærere en nøkkel til mer læring og bedre kvalitet. Derfor foreslår vi systemer for informasjon om fagskoleansattes kvalifikasjoner og tiltak for å heve den pedagogiske kompetansen hos fagskolelærerne.

For å få flere til å ta fagskoleutdanning, må de som går der også bli hørt og verdsatt. Derfor vil regjeringen gi fagskolestudenter stemmerett i styrene, studiestøtte ved utenlandsopphold og tilgang til studentboliger. Dette er viktige velferdsgoder som disse studentene ikke har i dag.

Overgangen fra fagskole til universiteter og høyskoler må bli enklere for dem som ønsker å gå den veien. I dag risikerer fagskoleutdannede å bli utkonkurrert ved opptak, blant annet fordi fagskoleutdanning ikke gir tilleggspoeng, slik som for eksempel folkehøyskole og førstegangstjeneste gir.

Regjeringen mener at det er urimelig at fagskolestudenter skal forskjellsbehandles på den måten. Derfor vil vi endre forskriften, slik at også fagskoleutdanning skal gi tilleggspoeng. Samtidig har vil lyttet til dem som sier at begrepet fagskolepoeng fungerer dårlig, og vi vil derfor endre betegnelse til studiepoeng.

Fagskolene har i altfor lang tid blitt nedprioritert av tidligere regjeringer. Derfor håper og tror jeg at disse grepene vil bidra til at flere unge ser muligheten i yrkesfag og fagskole, og at vi samtidig sørger for at vi får den kompetansen vi trenger for å bygge landet videre.