Behov for tiltak fra både stat og kommune
Kriminaliteten blant ungdom øker over hele landet, også her i Bærum. Det er en bekymringsfull utvikling vi må møte med gode tiltak. Den negative utviklingen i ungdomsmiljøene er noe vi tar på stort alvor. Derfor har vi styrket tjenestene som jobber med ungdom med over 170 millioner kroner de siste fire årene.
Eksempler er flere miljølærere på skolene, penger til sommer- og deltidsjobber for ungdom, styrket fritidstilbud, fritidsstipendet, utekontakten og sommerskolen.
Dette er viktige satsinger for å sikre at færre faller utenfor. Samtidig er vi aldri i mål og må alltid jobbe videre med dette.
Kommunen skal skape gode oppvekstsvilkår og sikre at alle unge har mulighet for å være del av et felleskap. Det handler om skole, fritid og gode sosiale tjenester.
Samtidig må også regjeringen og nasjonale myndigheter gjøre sitt, ettersom dette er en nasjonal trend.
Politiet trenger flere ansatte. Da er det trist lesning å se at det var færre årsverk ansatt i politidistriktene i 2023 enn i 2022. Samtidig har Støreregjeringen øremerket midler til etableringen av nye politikontor flere steder i landet, til tross for at politiet selv sier de ikke ønsker dette.
Høyre har både foreslått 400 millioner kroner mer til bemanning i politiet og å tilbakeføre midlene øremerket til kontorer så de kan frigjøres til bemanning.
Regjeringen må slå hardt ned på gjenger, organisert kriminalitet og lovbrudd som er en del av dette. Vi vet at eldre kriminelle rekrutterer unge under kriminell lavalder til oppgaver og lokker med penger.
Ungdomskriminalitet lokalt henger sammen med det nasjonale bildet.
Høyre vil ha hurtigdomstol for unge lovbrytere, åpne for å kunne kombinere ungdomsstraff med ubetinget fengsel, oppholdsforbud på enkelte steder for unge lovbrytere og bedre informasjonsflyt mellom politi, barnevern og skole.
Dette er en sammensatt utfordring som ikke kan løses av kommunen alene. Det er viktig at regjeringen sikrer gode rammer for politiet og kommunene.
Støreregjerningen har strammet inn Bærum kommunes økonomi vesentlig. Statsbudsjettet for 2024 ga Bærum kommune 124 millioner kroner mindre å rutte med.
Kommunen vil fortsette å prioritere forebyggende arbeid blant ungdom, men svekket økonomi gir mindre handlingsrom.
9. februar skrev Eilertsen fra INP (Industri- og næringspartiet) her i Budstikka at økningen i ungdomskriminalitet er villet politikk, og at Høyre sitter stille i båten med hovedansvaret. Dette faller på egen urimelighet.
Vi ser en økning i kriminalitet blant ungdom over hele landet. Lokalt har Høyre økt innsatsen til forebyggende arbeid betydelig samtidig som Høyre nasjonalt har foreslått nye og kraftfulle tiltak i Stortinget.
Årsakene til kriminalitet er sammensatte. Om vi skal ta problemet ved roten, må vi jobbe sammen.
Eilertsens innlegg er fullt av kritikk, men inneholder ikke et eneste tiltak. La oss heller bruke tiden på å finne gode tiltak.