Bolig til flere

Unge mennesker som kommer seg tidlig inn på boligmarkedet får et formuesforsprang. For dem som ikke får hjelp av familien eller kommunen, kan veien inn bli veldig vanskelig.

Bærums boligpolitikk har hjulpet mange unge og lavtlønnede inn på boligmarkedet. Men nåløyet er smalt. Hvordan kan vi skape enda bedre muligheter?

I 2017 ble følgende vedtatt av Bærum kommunestyre, etter forslag fra Høyre: I prosjekter over 25 leiligheter skal 20 % ha redusert pris. Kjøperne kan begrenses til dem under 35 år samt gis begrenset utleierett. Tilbakekjøpsrett for kommunen sikrer prisfordelen ved neste salg. Det tilbys «leie til eie» ordninger.

I strengt behovsprøvde tilfeller yter kommunen/Husbanken etableringslån med inntil 100 % finansiering til pt 1,6%.

Alle som kjøper egen bolig må kunne betale renter og avdrag på boliglånet og studielånet, fellesutgifter, vedlikehold, samt vanlige levekostnader.

Bankene låner ut maks 85 % av boligens verdi og fem ganger inntekten. Låntakere må finne en annen løsning på toppfinansieringen.

En liten toroms leilighet i Bærum koster ca 3-4 mill. Kommunen har tilbudt små boliger ned til 2,7 mill. på Vøyenenga.

Et eksempel: Ved kjøp av en bolig til 3 mill. må kjøper ha 15 % egenkapital, dvs. kr 450.000. Jeg antar en lønn på kr 400.000 og studielån på kr 500.000. Hun får da maks 1,5 mill i lån til bolig, men mangler ytterligere 1,5 mill.

Hadde hun fått låne hele beløpet på 3 mill til vanlige bankbetingelser, hadde hun hatt ca kr 6500 pr mnd igjen til levekostnader. Det er for lite! I hht Sifo burde hun hatt ca kr 9000 å rutte med. Hun har problemer både med egenkapitalen og finansieringen.

De månedlige utgiftene er avgjørende. Dersom hun får kjøpt en bolig til 3 mill og kommunen hjelper henne med toppfinansieringen, kan det bli mye bedre. Et banklån på 1,5 mill med 30 års nedbetalingstid og en gunstig rente samt toppfinansiering på 1,5 mill i kommunen/Husbanken, gjør at hun vil ha ca kr 9500 i levekostnader pr mnd.

Brukte boliger har vanligvis betydelig lavere pris enn nye boliger. Vi kan hjelpe flere ved å vektlegge gunstig finansiering også for kjøp av brukt bolig.

Borettslag er ideelle for førstegangskjøpere. De har fri prisdannelse, men forkjøpsrett til medlemmer. Eier kan leie ut i maks 3 år. Det er ikke dokumentavgift på 2,5 % ved kjøpet. Dette reduserer prisen noe. Verdiøkningen er den samme og kjøpet er like trygt, som for selveierboliger.

Et borettslag kan ha fellesgjeld på inntil 70 % av verdien av boligene. Det betyr at kjøperen kun må finansiere 30 % av kjøpet selv.

Obos har i dag svært god finansiering av fellesgjelden i sine prosjekter, samt gunstige boliglån til unge. De tilbyr lang nedbetalingstid og lav rente. Det reduserer de månedlige kostnadene betraktelig.

Dersom Obos finansierer opptil 85 % av lånet, og kommunen de resterende (min)15%, øker muligheten til å hjelpe 3-4 ganger så mange innenfor rammen for etableringslån. Et samarbeid mellom kommunen og Obos vil bidra til at flere kommer tidligere inn på boligmarkedet.

Kathrine Zeiner-Gundersen

Kandidat nr 18 for Høyre