Demens – en folkesykdom

I dag, 21. september markeres den internasjonale Alzheimer-dagen verden over. Her i Bærum skal vi markere med en offisiell åpning av Carpe Diem demenslandsby på Dønski. Prosjektet har tatt syv år å få realisert og vi legger ikke skjul på at vi er stolte over å ha fått det til. Nå er bygget ferdig og etter hvert vil også de første beboerne flytte inn på de 158 plassene, fordelt på 17 bokollektiv med plass til åtte personer i hvert fellesskap. Det er også tilrettelagt et eget kollektiv for yngre personer med demens.

Demenslandsby

Alzheimers sykdom er den vanligste formen for demens og det er av stor betydning å være åpen om sykdommen. Selv etter mange år med fokus og ny kunnskap på området ser vi at det fortsatt er tabuer og skam knyttet til sykdommen. Noe som vi også fikk erfare ved valg av navnet «Carpe Diem demenslandsby»

Demens er en sykdom som angår alle. De aller fleste av oss kjenner noen eller har noen i familien som er blitt rammet av demens. For oss politikere er det viktig å legge til rette for at de som blir rammet av sykdommen og deres pårørende kan få en så god omsorg som mulig. Det handler om kvalitet, verdighet og muligheten for deltakelse og mestring i hverdagen. Å være på sykehjem handler ikke om å vente på å dø, det handler om å leve, derav også valg av latinske Carpe Diem (nyt dagen) som navn.

Vår visjon fra 2013 er fortsatt ønsket om en levende «landsby» hvor det skal utvikles nye arenaer for samarbeid med nærmiljøet, frivillige og pårørende til det beste for dens beboere. Vi ønsker også at pårørende skal være naturlig del av dagliglivet, de skal føle seg velkomne, og det skal være helt naturlig, hvis ønskelig, å ta del i hverdagslivet når de er på besøk.

Med gjennomføring av dette prosjektet er vi stolte av å ha utfordret det etablerte, og ja det er ingen tvil om at vi har store forventninger, fordi vi har også tro på å få til en eldreomsorg med kvalitet og verdighet samtidig som vi fra kommunens side får til å drifte mer bærekraftig.

Carpe Diem skal være et hjem med kvalitet og verdighet på alle nivåer og vi vil at den etter hvert også skal bli en modell for hvordan drive en enda bedre eldreomsorg. Om vi klarer å innfri på ideen og visjonen fra 2013 gjenstår å se, men nå er første milepæl ferdig og vi er klare for det aller viktigste, menneskene som skal bo der.