Derfor skal vi endre Rådmannstittelen

Norge – et av verdens mest likestilte land. Med så godtsom full formell likestilling. Vi har nå mulighet til å oppnå full reelllikestilling. Da må vi ta tak i de små og nesten usynlige sakene også.

Reell likestilling blir til der man er til daglig. Vi må påvirke der vi har tilgang. For likestillingen skjer i det små. På jobben, skolen og i lokalsamfunnet ellers. En av mine arenaer er lokalpolitikken. Jeg foreslo derfor tidligere i år at rådmannen skulle endre tittel til kjønnsnøytrale kommunedirektør.

Språk er makt og formidler holdninger. Om titlene kommuniserer at visse yrker er manns- eller kvinneyrker, er det noe annet enn det som er dagens virkelighet. Det vil kle Bærum å gå inn for en mer moderne tittel. Med tittelen kommunedirektør kvitter kommunen seg med en stillingstittel som indikerer at toppsjefen må være en mann.

Kommuneloven gir oss rett

Omtrent 120 kvinnelige toppledere i norske kommuner kalles hver dag «mann» gjennom sin stilling som rådmann. Stortinget vedtok i fjor en ny kommunelov. Der går det frem at den nye tittelen på kommunenes øverste sjef for administrasjon bør være kommunedirektør.

Allerede i 1992 ble kommuneloven oppdatert med en kjønnsnøytral tittel for denne stillingen. Men det er først nå at loven inneholder en sterk oppfordring til kommunene om å endre tittel.

Kommunedirektrise er krise

Jeg har møtt mange motargumenter etter at jeg forslo denne endringen. De fleste som har vært negative til tittelendringen er som regel menn. Mange av dem ble født lenge før meg. Både de jeg har truffet på i politikken og i kommentarfeltene.

Et motargument som overrasket meg og fikk meg til å dra på smilebåndet, var at kommunedirektør ikke er kjønnsnøytralt. Her kan jeg melde om at direktrise ikke brukes om kvinnelige direktører i 2019. I moderne norsk er direktør en kjønnsnøytral betegnelse. Det er lett å se når man analyserer hvordan ordet brukes i tekster. De få gangene jeg finner ordet brukt de siste 20–30 årene, er det enten brukt humoristisk eller om historiske forhold.

Men rådmann har jo lang historisk tradisjon

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland mener at rådmann-tittelen er upresis og gammeldags. Det er jeg helt enig med henne i. Det er riktig at tittelen har historisk tradisjon. Men jeg synes heller vi skal tenke på hvordan dagens unge oppfatter tittelen rådmann. Ordet i seg selv er ikke spesielt forklarende. Man skal være ganske dypt inne de ulike forvaltningsnivåene for å vite hva en rådmann egentlig driver med. Jeg mener at kommunedirektør kommuniserer det faktiske innholdet i rollen mye bedre. Så kan vi heller bruke historietimene på å fortelle om tiden der vi hadde kjønnsspesifikke titler.

Påstand om symbolpolitikk

Det er ingen tvil om at det finnes viktigere likestillingskamper enn denne. Men det i seg selv er jo ikke et argument for å la være å gjøre noe med «mannstitlene». De som mener at dette bare er symbolpolitikk forstår ikke hvordan den totale effekten av mange slike småsaker påvirker muligheten for reell likestilling.

Flertall for ny tittel

Allerede i mars medelte Rådmannen selv at han var positiv til endringen. En generell støtte finner vi også hos Språkrådet. De anbefaler å bruke kjønnsnøytrale betegnelser der det er mulig. I periodens siste kommunestyremøte ble det flertall for at rådmannstittelen byttes ut med kommunedirektør. Det er et fint fremskritt. Vi trenger ikke kjønnsspesifikke yrkestitler i 2019.