En glemt gruppe
Takk til Ragnhild Guddal som tar opp en viktig og krevende problemstilling i sitt leserinnlegg i Budstikka 8. februar («Dem ingen vil ha»). Vi er kjent med at det er vanskelig å finne boliger i Bærum til mennesker som er rusavhengige eller psykisk syke, og vi er enige med Guddal i at dette må bli bedre.
Som politikere ønsker vi virkelig å legge til rette for at alle våre innbyggere skal få de tjenestene de har krav på til riktig tid. I noen tilfeller faller ikke brikkene helt på plass, som for denne gruppen med mennesker.
I vår kommune lever noen på randen av samfunnet. For disse menneskene må vi legge til rette for å tilby både vedtaksbaserte og lavterskel tilbud. Mange av dem har en bakenforliggende psykisk sykdom, eller har vonde opplevelser som de ruser bort fra. Ære være Ragnhild Guddal og Lyset i hverdagen som jobber tett med disse menneskene, og gjør så mye for å gjøre livene deres litt bedre. Lyset i hverdagen hjelper mange som faller mellom flere stoler i hjelpeapparatet. Her blir de sett, forstått og hjulpet med relevante tiltak og medmenneskelig omsorg.
Menneskene Ragnhild skriver om i sitt innlegg – «Dem ingen vil ha» – må vi sammen jobbe for finne bedre løsninger for. I tillegg til å mangle fast bolig har mange også utfordringer med å skjøtte en bolig og kan ha en utagerende adferd. Mange mangler ressurssterke pårørende som kjemper deres sak, og sliter med å få hjelp.
Det er vår plikt som kommune å strekke oss for å finne løsninger for alle som har behov for hjelp.
Vi må erkjenne at det er behov for flere midlertidige boliger eller hospits i Bærum. Boliger der de ansatte innen psykisk helse og rus-tjenestene kan være tett på og finne gode og varige løsninger for hver enkelt.
Vi vet også hvor vanskelig det er å være tett på når innbyggere som trenger hjelp, får midlertidig botilbud i Oslo, Asker eller Drammen. Dette er en krevende situasjon både for de berørte og for de ansatte.
I budsjettbehandlingen fikk samarbeidspartiene, Venstre, Høyre, Frp og KrF vedtatt at Kommunedirektøren skal se på tilgangen til og behovet for kommunale boliger. Vi har også bedt om en utredning på hvordan kommunen kan kjøpe eller omdanne egnede boliger til rusavhengige.
Vi som politikere, har fått informasjon at det jobbes med denne utfordringen, og vi ser frem til å få sakene til politisk behandling.
Vi lover deg, Ragnhild, vi skal være tett på og jobbe for å finne bedre løsninger for disse menneskene.