En legevakt for alle, men ikke for alt!

Øyeblikkelig hjelp tilbudet i Asker og Bærum skal fungere effektivt og koordinert. Dagens legevakt ordning har gitt en rekke eksempler på at tiltak må iverksettes. Øyeblikkelig hjelp tilbudet gis, som hovedregel, til våre innbyggere gjennom fastlegen i deres åpningstid og gjennom legevakten utover dette. Fastlegene er gjennom forskrift pliktig å delta i kommunens legevaktordning.

Som politikere er vi vårt ansvar bevisst, og har over lang tid arbeidet med løsninger som gjør at vi kan komme noen steg videre. Dette har ikke vært noe enkelt arbeid, vi har i begge kommunene en bred politisk støtte fra de ulike partiene for de føringene som nå er vedtatt.

Overordnet mener vi at en bedre organisering og samhandling mellom legevakten og fastlegene er helt nødvendig og en riktig vei å gå. Vi har sagt at legevakten fortsatt skal være en 24timer tjeneste, for ivaretakelse av beredskap, akuttmedisin og det som haster. Legevakt og fastlege er ikke det samme, men helheten for innbyggerne våre må være avklart og tydelig mellom hva fastlegen og legevakten tilbyr, og når!

Vi mener at det i større grad bør legges vekt på individuell oppfatning av sykdom og skade, fastlegenes tilgjengelighet og informasjon om fastlegens øyeblikkelig hjelp tilbud. Vi vet at 15.500 av de totalt 45.000 årlige konsultasjonene ved legevakten (35%) kunne vært behandlet hos fastlegen. Dette utgjør i snitt 42 konsultasjoner pr. døgn, og det sier seg selv med 32 årsverk på dagens legevakt vil det bidra til en betydelig forbedret kapasitet, som igjen vil føre til raskere tilgang for akuttpasienter.

Agenda Kaupang leverte i januar en rapport til arbeidet med utvikling av øyeblikkelig hjelp tjenestene i kommunene. Rapporten har gitt oss ett utmerket datagrunnlag for de føringene som er lagt frem. De politiske føringene er flere, men vi velger i denne sammenheng å ta opp fastlegenes deltakelse i legevaktordningen. Rapporten viste at for Asker og Bærum er deltakelsen på 14%, snittet i Norge ligger på litt over 50%. Fastlegenes deltakelse på legevakten i våre kommuner bør derfor heves. Ser vi på antall vakter for 2016 som totalt ved legevakten utgjorde 2881, gikk fastlegene kun 193 av disse, altså 6,7%. Dette er usedvanlig lavt sammenlignet med andre legevakter. Og trenden underbygges av årsstatistikkene fra Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin som viser at fastlegene i stadig mindre grad deltar i legevaktordningene selv om deltakelse er pålagt i henhold til forskriften. Over halvparten av legevaktene ivaretas av andre leger som heltidsansatte vaktleger, vikarer, turnusleger, sykehusleger og stipendiater. Dette viser at det ikke bare er ved vår legevakt vi har utfordringer i å få fastlegene til å ta legevakter, men enda viktigere er det at vi tar tak i og gjør noe med det.

Akuttmedisin kan være krevende og fagfolk har ropt varsko i flere år. Stortinget har uttrykt bekymring over at erfarne fastleger og spesialister i allmennmedisin deltar lite i legevaktordningen og har i forskrift innskjerpet fastlegenes vaktplikt. Med bakgrunn i tallene for Asker og Bærum legevakt tydeliggjør dette viktigheten av økt deltakelse av fastlegene ved vår legevakt.

Siw Wikan

Kommunestyre- og formannskapsrep., fraksjonsleder H bistand og omsorg Bærum, leder Bærum Høyre

Cecilie Lindgren

Kommunestyrerep., nestleder helse og omsorg Asker H, Stortingskandidat Akershus H