En politikk for jobbskaping

Nina Solli, regiondirektør i NHO, påpeker i Budstikka 10. februar at det må skapes 12.000 nye jobber i Asker og Bærum de neste ti årene. Et overordnet mål med tiltakspakkene regjeringen har levert er å unngå at høyst levedyktige bedrifter skal gå over ende under pandemien. Det handler om å berge arbeidsplasser.

Hårek Elvenes, stortingsrepresentant

Nylig ble det klart at Asker og Bærum får 52 millioner kroner som skal gå til næringsdrivende som er særlig hardt rammet av nedstengingen. Det kommer godt med. Uten de mange tiltakene fra regjeringen kunne konsekvensene av det økonomiske tilbakeslaget blitt mer langvarig. Tiltakene har bidratt betydelig for å holde hjulene i gang.

Det er ikke oljeformuen som er vår største formue, men verdien av arbeidsinnsats. Regjeringens strategi for veien ut av krisen er å skape mer og inkludere flere. Vi må føre en politikk som bidrar til å skape flere jobber i privat sektor og økt sysselsetting. 

En høy kompetanse i arbeidsstyrken er viktig for verdiskapningen. Ifølge NHO kompetansebarometer for 2019 har seks av ti bedrifter et udekket kompetansebehov.

Fagskoler skal nå tilby kortere og mer fleksible tilbud og utvikle nye skreddersydde utdanningstilbud i samarbeid mellom partene i arbeidslivet. 

Det blir stadig færre jobber som ikke krever fagutdanning. Regjeringen fører en aktiv politikk for å styrke fagutdanningen, og flere gjennomfører nå videregående skole enn for få år tilbake. Akershus kommer ut som en god nummer to på statistikken over dem som fullfører videregående skole.

Regjeringen gjennomfører nå kompetansereformen «Lære hele livet». Reformen skal stimulere til kompetansepåfyll som kan kombineres med jobb samt bedre balansen mellom kompetansen som samfunnet faktisk trenger og den kompetansen som finnes.

Høyre har senket skattene for både personer og næringsliv med 25 milliarder kroner siden 2013. Det har gjort det mer lønnsomt å investere i norske arbeidsplasser. 

Selskapsskatten er redusert fra 28 til 22 prosent, maskinskatten fases ut, opsjonsbeskatningen forbedret og skatten på arbeidende kapital er vesentlig lavere nå enn da vi overtok. 

Det er blitt lettere å skape nye arbeidsplasser de siste årene. Bedrifter bruker nå 15 milliarder kroner mindre på skjemaer og søknadsprosesser i det offentlige. Det frigjør midler til investeringer og flere ansatte.

Sammenlignet med andre OECD-land er offentlig forvaltning relativt stor i Norge. Hver tredje sysselsatt jobber i offentlig sektor. Mange av de offentlige tjenestene er arbeidsintensive, slik som utdanning, helse og omsorg. En offentlig sektor med høy kvalitet er avgjørende for gode velferdstjenester. Innovasjon, effektivisering og nødvendige omstillinger er nødvendig for å kunne møte behovet for gode offentlige tjenester.

Å forberede samfunnet på fremtiden handler om å ta vare på det som fungerer godt og samtidig gjennomføre forandringer, slik at vi endrer samfunnet til det bedre. 

Å forandre for å bevare er grunnleggende i Høyres politikk. Alternativet til forandring kan ellers bli forvitring.