Et styrket politi i Asker og Bærum

Reform. Politistasjonen i Sandvika blir hovedkvarter for politiet vest for Oslo, og Asker politistasjon består. Asker og Bærum ernå en del av Oslo politidistrikt. Et felles politidistrikt med bedre beredskap og styrket etterforskningskapasitet. Lysakerelven og kommunegrensen mellom Bærum og Oslo skal ikke lenger hindre samkjøring av politiressursene i Oslo og Asker og Bærum.

Asker og Bærum ligger utsatt til for mobil vinningskriminalitet. Høy velstand, kort avstand til grensepasseringspunktene og nærhet til Oslo er forklaringen. Organisert kriminalitet med forgreininger til internasjonale nettverk er et økende problem også i Asker og Bærum. Narkotikasmugling, hvitvasking, svart arbeid, utnyttelse av arbeidskraft, trygdesvindel og ulovlige virksomheter er en trussel både mot norske arbeidsplasser og velferdsstaten.


Etterforskningsmiljøene i Asker og Bærum og Oslo forener nå ressursene i kampen mot kriminaliteten. Beredskapsmessig vil de to organisasjonene bli slagkraftig. Oslo, Asker og Bærum er landets minste politidistrikt med mest ressurser. Tryggheten til innbyggerne blir bedre, og beredskapen styrkes. Det er like langt fra politihuset på Grønland til Stovner politistasjon, som til Sandvika.


Høyre/Frp-regjeringen ble overlatt en tung bør. Politireformen er tvingende nødvendig. Gjørv-kommisjonens rapport konkluderte med at myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet. En raskere politiaksjon var reelt sett mulig.

Politianalysen konkluderte med at organiseringen av politiet er et hinder for gode polititjenester. Politiet har ikke maktet å gi bedre polititjenester, tross kraftig økning i bevilgningene.


Det trengs 16 årsverk for å kunne stille en patruljebil 24 timer 365 dager i året. Av 357 politi- og lensmannskontorer er det kun 85 som er i stand til å stille en patrulje. Ressursene er smurt tynt utover.


Politireformen innebærer at 126 lensmannskontorer slås sammen med nabokontorer. I snitt er det fem ansatte på disse 126 kontorene. Sammenslåingen vil gi et synlig og tilgjengelig politi i de områdene dette gjelder. Dette berører kun 500 av 16.000 ansatte i politiet. Fortsatt vil det være 221 politi- og lensmannskontorer i landet.


Det er blitt 1.400 nye politistillinger med Høyre i regjering. Høyre forlanger at dette skal gi et mer synlig politi. Vi trenger et tilgjengelig lokalt politi. Ikke i hus, men på hjul. Vi trenger et politi som kan bekjempe en råere kriminalitet i rask endring.


Politiet har mange steder hatt for små og sårbare fagmiljøer til å etterforske den tunge og kompliserte kriminaliteten. Slik kan det ikke fortsette. Organisert grenseoverskridende kriminalitet, vold mot barn og avansert datakriminalitet krever store politiressurser.


Regjeringen gjennomfører en helt nødvendig politireform. Å la være ville være uansvarlig.


Innspillet sto først i Budstikka 24.01.2017