Et viktig steg for å redusere ensomhet blant eldre
Ensomhet blant eldre er en stor utfordring. I Bærum er det satt i gang flere tiltak for å redusere ensomhet, og vi er glade for at vi fremover også skal se mer på alternative boformer for eldre – blant annet med fellesområder og møteplasser.
Vi tror dette kan være et viktig bidrag for å skape mer sosiale liv og dermed redusere ensomhet.
Vi blir stadig eldre, og vi lever lenger. En person som fødes i dag, kan forvente å leve ti år lenger enn en person som ble født for 80 år siden.
Andel innbyggere over 80 år vil dobles i 2040 og tredobles innen 2060. Dette er utvilsomt store demografiske endringer, som krever et sterkt politisk fokus.
Når vi vet at fire av ti over 80 år er ensomme, kan en slik eldrebølge fort skape utfordringer. Vi vet også at ensomheten er høyest blant de som bor alene, og det er de eldre som i størst grad bor alene.
Det er ifølge Statistisk sentralbyrå dobbelt så mange aleneboende blant de eldre som blant befolkningen ellers.
En viktig politisk målsetting i Bærum er å skape et aldersvennlig samfunn. En forutsetning for et slik samfunn er at eldre skal kunne bo hjemme lengst mulig.
Men det å bo hjemme, ofte alene, kan fort skape nye utfordringer. For mange betyr dette at man tilbringer mye tid alene, og ensomhet kan fort bli en konsekvens.
Heldigvis har vi en rekke organisasjoner med et godt aktivitetstilbud for eldre i Bærum. Seniorsentre, frivillighetssentraler, Røde Kors og Kirken er blant aktørene som jobber aktivt med tilbud for eldre.
I tillegg finnes det en rekke kultur- og idrettstilbud for folk i alle aldre. Her kan man lett finne en aktivitet man liker, og møte andre mennesker.
En utfordring er at mange eldre ikke kjenner til disse tilbudene, eller vet hvor man kan finne dem.
I Høyre har vi programfestet både at vi skal styrke samarbeidet med organisasjoner som arbeider med ensomhet, fortsette støtten og satsingen på frivillige organisasjoner – men også at vi må jobbe mer aktivt for å øke kjennskap til aktivitetstilbudet.
Men vel så viktig som et rikt aktivitetstilbud er det å skape et sosialt fellesskap der man bor.
Nylig behandlet vi politisk en sak om «alternative boformer for eldre i Bærum». Denne behandlingen var starten på et større arbeid som skal gjøres i tiden fremover, der man etter hvert skal vurdere nye boformkonsepter.
I Høyres partiprogram for neste kommunestyreperiode har vi programfestet at vi skal jobbe for flere boformer og boligløsninger for eldre.
Vi er derfor glade for å ha fått gjennomslag allerede nå, i behandlingen av saken nevnt over, for at kommunen skal se på muligheten for å utvikle flere sosiale boformer, med blant annet fellesområder og møteplasser.
Vi har også bedt administrasjonen se på muligheten for å pilotere dette.
Slike boformer gjør det enklere å være sosial og møte mennesker der man bor.
Vi tror kombinasjonen av dette med økt satsing på både tilbud og synlighet av aktiviteter og møteplasser for eldre vil være viktige tiltak i arbeidet med å redusere ensomhet og dermed skape et bedre liv for eldre i Bærum.