Flyktninger må tilbys fritidsaktiviteter

Når flyktningene fra Ukraina ankommer Bærum, vil det være behov for mer enn tak over hodet og akutt helsehjelp, det vil også være behov for gode opplevelser i hverdagen. 

Gjennom hovedutvalgenes møter i Bærum den siste uken har vi løftet et svært viktig tilleggsaspekt, nemlig forholdet til fritidsaktiviteter og hvordan vi skal få gitt tilbudene så raskt som mulig etter ankomst.

Flyktningbarna trenger et pusterom hvor idrett og andre aktiviteter kan fange oppmerksomheten deres og gi en hardt tiltenkt pause – et friminutt.

For barna betyr det også mye å få ta del i det som var fritiden deres før de flyktet – og heldigvis – man spiller fotball og musikk på samme måte uavhengig av land.

Det frivillige engasjementet i klubber og lag er stort, og det er særdeles viktig at disse aktivitetene gjøres tilgjengelig for flyktningene ved ankomst. 

Utfordringen kan imidlertid være å få etablert kontakt mellom ulike organisasjoner og den enkelte flyktning. 

Ulikt regelverk kan problematisere organisasjonenes mulighet til å få presentert sine aktiviteter. Organisasjonene vil normalt ikke få tilgang til opplysninger om hvem som er ankommet Bærum, fordi det ikke kan gis ut lister over flyktninger. 

Man er avhengig av kommunens tilrettelegging for å få tilbudet ut. Organisasjonene må derfor få en kanal gjennom kommunen hvor tilbudene registreres slik at flyktningene kan presenteres for mulighetene og velge aktivitet etter behov.

Ved innregistrering til Bærum må flyktningene derfor forespørres om de vil motta tilbud fra lag og foreninger med informasjon om tilbudet. Dette gjelder også barn med behov for tilrettelegging, som for eksempel utviklingshemmede hvor vi har utmerkede organisasjoner.

Vi vet at mange av våre organisasjoner ønsker å bidra. Utfordringen nå er at Kommunedirektøren snarest må få på plass en smidig løsning for registrering av de organisasjonene som kan gi tilbudet og sørge for at tilbudet presenteres for flyktningene ved ankomst.

Fotballens regler, så vel som korpsets noter, er internasjonale språk. Barna som spilte fotball i Ukraina, kan gjøre det på samme måte i Norge og glede seg med jevnaldrende over aktiviteter barn vanligvis holder på med. Det å få gjøre det samme som hjemme og oppleve et snev av normalitet betyr mye.

Vi føler oss sikre på at idretten, kulturen, korpsene og andre frivillige organisasjoner stiller opp og at Kommunedirektøren gjør de nødvendige forberedelsene raskt, slik at barna kan bli møtt med tilbud om gode fritidsopplevelser fra dag 1 i Bærum. Det er også viktig at kommunens eget tjenestested ungdom og fritid er på tilbudssiden.