Flyttemelding til måkene

1. juli skrev vi et leserinnlegg om at måker har blitt en utfordring i Bærum. Utfordringen er todelt: Sjøfuglbestanden er dessverre synkende, i hovedsak fordi fuglene finner stadig mindre mat i havet. Dette medfører også at måkene trekker lenger innover for å finne mat, noe som har skapt utfordringer for blant andre beboerne på Bekkestua. Måkene skaper her støy og truende situasjoner, de spiser mat fra balkonger og kafeer, og avføringen etser biler, fasader og statuer.

Disse to utfordringene må vi forsøke å balansere. Bærum Høyre ønsker å bevare og øke sjøfuglbestanden, samtidig som vi må lytte når innbyggere opplever stadig flere utfordringer knyttet til måker.

Derfor har vi bedt administrasjonen om å se nærmere på måkesituasjonen og på mulige tiltak. Mulige tiltak kan være matingsforbud, stengsler på tak og sørge for nok søppelkasser som tømmes ofte.

Jenny Rolness fra Dyrenes Rett spør i Budstikka («Løsningen er ikke å fortrenge måkene, 2. august) om Bærum Høyre vil være med på å jobbe for en mindre konfliktfylt sameksistens mellom innbyggerne og måkene. Rolness kommer også med konkrete forslag til tiltak.

Vi er enige med Rolness om at målet så klart ikke er å redusere sjøfuglbestanden – tvert imot. Målsettingen må være å se om man kan gjøre det mer levelig der sjøfuglen naturlig hører hjemme, ved sjøen.

Rolness foreslår å se på muligheten for å sette av områder til hekking, der det også kan være mulig å mate måkene. Videre foreslår hun å se på om fiskeavfall som oppstår etter fisking eller matavfall, kan gis til måkene.

På den måten vil måkene kanskje flytte fra de mer konfliktfylte områdene tilbake til mindre konfliktfylte områder ved sjøen.

Bærum Høyre synes forslagene fra Rolness er interessante og løsningsorienterte. Vi har derfor spurt om kommuneadministrasjonen kan se på dette.

Ingenting hadde vært bedre med en løsning som kan gjøre livet bedre for både innbyggerne og måkene.