Forebyggende og helsefremmende arbeid
Fra et langt yrkesliv i spesialisthelsetjenesten, i utdanning av helsepersonell som førstelektor og innen forskning håper jeg å kunne bidra inn i Bærum kommune ved årets kommunevalg.
Den første hjertesaken er å ivareta et godt helsevesen både for pasienter og ansatte. Det å ta med ansatte handler om at blir de sett og respektert for den innsatsen de gjør.
Dette for å klare å rekruttere og ikke minst beholde helsepersonell. Det er svært viktig for å kunne konkurrere om å få tak i yngre helsepersonell som vil være i kommunen.
Primærhelsetjenesten skal gi kyndig helsehjelp i hjemmet til den som trenger det. Dette kan i dag være også den akutte syke pasient som blir skrevet direkte ut fra sykehus til hjemmet og får et akutt hjelpeteam de første ukene for å kunne klare seg.
Da primærhelsetjenesten er en kommunal tjeneste blir den økonomisk finansiert gjennom årlige kommunale budsjetter. Dette til forskjell fra spesialisthelsetjenesten som får et grunnbudsjett, men i tillegg også får en økonomisk kompensasjon per pasient ut fra diagnose og den behandlingen som er gitt.
Dette vil si at det er viktig for sykehusene våre at pasienter kommer hjem til sin kommune så snart de er medisinsk utskrivningsklare.
Dette har medført et økt press på helsepersonell i kommunen til å klare mer enn det de økonomiske budsjettene gir rom for.
Derfor vil jeg ha et større søkelys på at sykepleiere, leger og helsepersonell alle får en hverdag hvor de faglig får utføre det de er ansatt for og ikke minst erfarer trivsel i arbeidshverdagen.
Dette tjener pasientene våre på, og de kommer seg igjen raskere. Etter lang klinisk erfaring i sykehus, i undervisning og forskning innen feltet så vet jeg hvor viktig dette er for rekruttering til kommunale helsetjenester.
Søkelys settes på å beholde gode akuttmedisinske tjenester og Asker og Bærum legevakt. Dette gir trygghet til den allmenne befolkningen når akutt sykdom oppstår.
Dette omfatter også å ha et godt fødetilbud med barseloppfølging til mor og barn. Det er viktig å beholde muligheten for ABC-fødsel – en mer naturlig fødsel – for de som ønsker det. Det vil si at en arbeider for å beholde dyktige jordmødre og fødselsleger.
Den andre hjertesaken er å få til mer forebyggende og helsefremmende arbeid til eldre gjennom å få inn helseveiledning ved sykepleier, ernæringskartlegging, veiledning fra fysioterapeut og arbeidsterapeut. Ensomhet hos eldre kan forebygges med sosial deltagelse hvor mestring i hverdagen skaper trivsel.
Ved å tilby helsestasjon til eldre i samarbeid med seniorsentrene vil vi kunne forebygge og helsefremme mer.
Bærum kommune har en stor andel eldre i sin befolkning, og det er viktigere enn noen gang å anerkjenne dem for den erfaringskunnskapen de har fra et langt liv. Gjennom egen forskning på åndsfriske personer over 90 år i alle grader av fysisk helse er deres livserfaringer nøkler til forståelse.