Forunderlig angrep fra Næringsrådet

Bærum Næringsråds styreleder, Einar Schultz, retter i Budstikka 1. september kritikk mot kommunens planutvalg. Høyre anklages for uforutsigbarhet og vingling. Eksemplene som trekkes frem, er at boligprosjekter på Ballerud, Snoveien og Østerås ble sendt tilbake til utbyggerne.

Elisabeth Gjølme og Morten Skauge gående på Bekkestua

Vi deler ikke næringsrådslederens beskrivelse. Høyre i planutvalget er forutsigbare. Vi legger Høyres program til grunn for vårt arbeid, sammen med kommunens arealstrategi og planer. 

Høyres arealpolitikk er tydelig i kommunevalgprogrammet for 2019–2023. Vi balanserer vekst og vern. Boligbyggingen skal i det alt vesentlige skje i utvalgte vekstområder som Sandvika, Fornebu/Lysaker, Bekkestua og Høvik. 

Vi nyanserer knutepunktstrategien og legger opp til en mer moderat utbygging i områder som for eksempel Haslum, Eiksmarka og Gjettum. Utenfor knutepunktene skal utbyggingen begrenses, og vi vil ta vare på natur, grøntområder og matjord.

Planene som ble sendt tilbake, var ikke gode nok og gikk langt ut over rammer fastsatt i kommunens arealplaner som er vedtatt av kommunestyret etter grundige og demokratiske prosesser.

Schultz har rett i at det er kostbart og tidkrevende for utbygger å få planene tilbake, men det kunne utbyggerne selv unngått. 

Når det tidligere er slått fast at Ballerud-utbyggingen skal bestå av småhus og rekkehus, og det fremmes forslag om blokkbebyggelse, må det forventes nye runder. 

Østerås senter er forutsatt å være et lokalsenter, ikke et storsenter, mens forslaget for Snoveien inneholdt planer om høyhus uten hensyn til villabebyggelsen i nabolaget.

Det kan ikke være ukjent for Næringsrådets styreleder at utbyggere gang på gang presser grenser og ikke forholder seg til kommunens rammer. Det er forunderlig om rådets leder mener at utbyggere ikke skal følge demokratisk fastlagte rammer i kommunens arealplaner. 

Det er sammenheng mellom kommunens arealstrategi, Høyres program og vår behandling av forslag som fremmes for planutvalget.

Næringsrådets leder har for øvrig full anledning til å la sin stemme bli hørt gjennom å komme med innspill i høringer og medvirkningsprosesser.

Høyres plangruppe har flere ganger invitert Næringsrådet til møte og dialog, uten å få svar. I det lyset fremstår styreleders kritikk i Budstikka som merkelig. 

Næringsrådet er, som andre utbyggere, innbyggere eller interesseorganisasjoner, selvsagt hjertelig velkommen til å møte oss og diskutere arealpolitikk og plansaker når som helst. Velkommen!